Τους τελευταίους μήνες πολλοί ερευνητές ασχολούνται με τα ρόδια, με αποτέλεσμα να ακούμε πολύ συχνά για μελέτες σχετικά με τα οφέλη του συγκεκριμένου καρπού για την υγεία μας. Η τελευταία έρευνα που διαβάσαμε, δείχνει ότι το ρόδι μπορεί και να επιβραδύνει την πορεία ή τη μετάσταση του καρκίνου. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι τα συστατικά του καρπού ή του χυμού του ροδιού «παραλύουν» τις κινήσεις των καρκινικών κυττάρων και αποδυναμώνουν τα χημικά σήματα «επικοινωνίας» που κάνουν τον καρκίνο να εξαπλώνεται με μεταστάσεις σε άλλες περιοχές. Η έρευνα αυτή έδειξε, πιο ειδικά, ότι εκείνα που καθυστερούν τον καρκίνο είναι ορισμένα λιπαρά οξέα του καρπού και του χυμού του. Η ομάδα των ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια που διαπίστωσε τα προαναφερόμενα οφέλη, επικέντρωσε τη έρευνα στις μεταστάσεις του καρκίνου του προστάτη προς τα οστά και τα ευρήματά της έδειξαν ότι τα λιπαρά οξέα όντως αναχαιτίζουν τη συγκεκριμένη μετάσταση. Οι ερευνητές ευελπιστούν, όμως, ότι το φρούτο αυτό θα αποδειχτεί εξίσου αποτελεσματικό και σε άλλες μορφές καρκίνου –θα εμποδίζει δηλαδή, και άλλες πιθανές μεταστάσεις.

Πριν από 3 μήνες αμερικανοί αρμόδιοι του υπουργείου Εμπορίου κατήγγειλαν ότι πίσω από μία θετική έρευνα που είχε γνωρίσει τότε τη δημοσιότητα για το χυμό του ροδιού βρισκόταν ο κλάδος παραγωγής ροδιών στις ΗΠΑ και ότι αυτός χρηματοδότησε διάφορες παρεμφερείς έρευνες με απώτερο στόχο να αυξηθεί η κατανάλωση του προϊόντος. Οι ερευνητές από την Καλιφόρνια πάντως σχολίασαν ότι η δική τους έρευνα ευσταθεί τεκμηριωμένα και ότι μάλιστα απέδειξαν με ποιον ακριβώς μηχανισμό ωφελεί το ρόδι –δηλαδή τα λιπαρά οξέα του.