Η συνύπαρξη διαβήτη και κατάθλιψης είναι πολύ αρνητικός συνδυασμός, ειδικά για τις γυναίκες μέσης ηλικίας, σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ. Οι γυναίκες που πάσχουν και από τα δύο, έχουν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν νέες σε σύγκριση με τις υγιείς συνομήλικές τους.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ένα βασικό πρόβλημα είναι ο κακός έλεγχος ή η μη ρύθμιση του διαβήτη. Ο ανεξέλεγκτος ή κακά ρυθμισμένος διαβήτης πιθανόν να οδηγεί στην επιδείνωση της κατάθλιψης και αυτή με τη σειρά της να αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά – κάτι που αυξάνει και ο ίδιος ο διαβήτης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, σημαντικό ρόλο παίζει η διάρκεια και η σοβαρότητα του διαβήτη. Όσες είχαν διαβήτη για περισσότερο από 10 χρόνια ή έπαιρναν ινσουλίνη, είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν σχετικά νέες. Όσον αφορά την κατάθλιψη και το πώς επενεργεί στη φυσική κατάσταση των γυναικών, οι ειδικοί πιστεύουν ότι επηρεάζει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, επιδρά στον καρδιακό ρυθμό και προάγει τη θρομβογένεση.