Ειδικοί υποστηρίζουν ότι βρήκαν την αιτία της ανδρικής φαλάκρας και ότι δεν είναι ζήτημα απώλειας μαλλιών, αλλά πρόβλημα των νέων τριχών που προσπαθούν να «ξεφυτρώσουν» στο δέρμα του κεφαλιού. Θεωρούν, δηλαδή, ότι οι τρίχες αναγεννιούνται, αλλά λόγω «κατασκευαστικού προβλήματος» είναι πλέον εξαιρετικά λεπτές και αδύναμες.
Κατά τη γνώμη τους, η αιτία του κακού είναι τα ελαττωματικά βλαστοκύτταρα της περιοχής, που για άγνωστους λόγους αρχίζουν ξαφνικά να μη λειτουργούν φυσιολογικά. Οι ειδικοί πιστεύουν τώρα ότι αν διορθώσουν το μειονέκτημα που παρουσιάζουν τα βλαστοκύτταρα, θα αποκαταστήσουν το μέγεθος και την ποιότητα της τρίχας, ώστε να συνεχίσει να φύεται φυσιολογικά και όχι σαν αδύναμο χνούδι. Ίσως -λένε- θα μπορούσε αυτή η παρέμβαση να γίνεται και με μια απλή κρέμα, που θα απλώνεται στην περιοχή της φαλάκρας και θα βοηθά τα βλαστοκύτταρα να ξαναβρούν τη φυσιολογική λειτουργία τους.
Η έρευνα προέρχεται από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, όπου έγιναν πειράματα με κάποιους εθελοντές και οι ειδικοί μπόρεσαν να συγκρίνουν τους κανονικούς θυλάκους της τρίχας στα κεφάλια των ανδρών με τους θυλάκους στις περιοχές όπου είχε εμφανιστεί η φαλάκρα τους. Διαπίστωσαν ότι εκεί όπου υπήρχε φαλάκρα, τα βλαστοκύτταρα που παράγουν τρίχες δεν εξέλειπαν, αλλά τα περισσότερα δεν είχαν ωριμάσει πλήρως. Επειδή ακριβώς δεν έφταναν σε πλήρη ωρίμαση, συνέχιζαν να παράγουν τρίχες, αλλά αυτές ήταν μικροσκοπικές και πιο αδύναμες ακόμα κι από το χνούδι των βρεφών.
Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι «κατά συνέπεια το πρόβλημα δεν είναι η ανυπαρξία βλαστοκυττάρων ικανών να παράγουν τρίχες, αλλά η ελαττωματική λειτουργία των βλαστοκυττάρων αυτών. Αν βρεθεί τρόπος να ενεργοποιήσουμε ξανά τη σωστή λειτουργία τους, οι τρίχες θα ξαναρχίσουν να φύονται γερές και φυσιολογικού μήκους και διαμέτρου».
Το μόνο βέβαιο για τη φαλάκρα πάντως μέχρι στιγμής είναι ότι συνδέεται με την ορμόνη τεστοστερόνη και ότι είναι κληρονομούμενο χαρακτηριστικό.
Η απάντηση για τη φαλάκρα
Ειδικοί υποστηρίζουν ότι βρήκαν την αιτία της ανδρικής φαλάκρας και είναι θέμα βλαστοκυττάρων.