Ισραηλινοί ερευνητές από το Ινστιτούτο Weizmann στο Τελ Αβίβ διαπίστωσαν ότι μια χημική ουσία στα δάκρυα των γυναικών μειώνει δραστικά την τεστοστερόνη στον ανδρικό οργανισμό. Πέραν από την κοινωνική πτυχή της έρευνας, πάντως υπάρχει και μια πολύ ενδιαφέρουσα ιατρική: ίσως τα γυναικεία δάκρυα αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, μιας κακοήθειας που συνδέεται στενά με τα επίπεδα της τεστοστερόνης.

Στη συγκεκριμένη έρευνα πάντως οι ειδικοί ζήτησαν από γυναίκες εθελόντριες να παρακολουθήσουν δραματικές ταινίες και συνέλεξαν τα δάκρυά τους. Στη συνέχεια τα χορήγησαν σαν σπρέι σε άνδρες εθελοντές για να διαπιστώσουν κατά πόσον αυτά θα επηρέαζαν τη συναισθηματική στάση των ανδρών και θα τους έκαναν πιο τρυφερούς. Παραδόξως διαπίστωσαν μια σειρά από αλλαγές που δεν περίμεναν.

Συγκεκριμένα, το σπρέι των δακρύων που εισέπνευσαν οι άνδρες, άλλαξε τους καρδιακούς παλμούς τους, επηρέασε την αναπνοή τους, μείωσε τα επίπεδα της τεστοστερόνης τους και εκμηδένισε κάθε επιθυμία για σεξ.

Και αν απορείτε γιατί μελέτησαν ειδικά τα γυναικεία δάκρυα, το ίδιο αναρωτήθηκαν και οι δημοσιογράφοι. Οι ειδικοί απάντησαν στο σχετικό ερώτημα ότι θα ήθελαν να είχαν μελετήσει και τα ανδρικά, αλλά στην αγγελία που έβαλαν για εθελοντές… για κλάματα, ανταποκρίθηκαν μόνον γυναίκες.