Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας ίσως βρήκαν ένα είδος θεραπείας για το βουητό ή το «κουδούνισμα» που ακούν πολλοί άνθρωποι χωρίς κανένα εξωτερικό ερέθισμα. Σε πειράματα που έκαναν, διαπίστωσαν ότι μπορούν να εξαφανίσουν τον ενοχλητικό αυτό ήχο με δύο ταυτόχρονες ενέργειες: διεγείροντας το πνευμονογαστρικό νεύρο και ταυτόχρονα βάζοντας σε μεγάλη ένταση έναν ήχο υψηλών συχνοτήτων.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι με αυτό το «κόλπο» ακαριαία αποσυντονίζουν τον εγκέφαλο, αλλά ταυτόχρονα του δίνουν και τη δυνατότητα να κάνει ένα είδος reset ή να ξανασυντονιστεί σε νέα βάση – αυτή τη φορά χωρίς «παρεμβολές» από το επίμονο βουητό.

Το βουητό απασχολεί περίπου το 10% του πληθυσμού – κυρίως ηλικιωμένους, αλλά όχι μόνο. Συχνά προσβάλλει και τα δύο αυτιά και μερικές φορές οφείλεται στην έκθεση των αυτιών σε ήχους υψηλής έντασης, όπως π.χ. αυτούς των συναυλιών ή των κρότων των όπλων και των βομβών στο πεδίο της μάχης. Κατά τη γνώμη των ειδικών, ο εγκέφαλός μας σε αυτές τις περιπτώσεις αρχίζει να χάνει κάποιους ήχους. Τείνει τότε να αναπληρώσει αυτό που αντιλαμβάνεται ως κενό, «παράγοντας» βουητό.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: