Νεότερη έρευνα δείχνει ότι ίσως αν πίνουμε μια μπιρίτσα την ημέρα όχι μόνο να μην προκαλούμε καμία βλάβη στην υγεία μας, αλλά πιθανόν και να την τονώνουμε. Συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει ότι η μέτρια κατανάλωση μπίρας μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη και υπέρτασης. Οι ερευνητές που αναφέρουν τα οφέλη της μπίρας φτάνουν μάλιστα στο σημείο να υποστηρίζουν ότι η μπίρα, σε συνδυασμό με την κατάλληλη δίαιτα, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια κιλών.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 1.249 άτομα επί δύο δεκαετίες και διαπίστωσαν ότι όσοι από τους λάτρεις της μπίρας τηρούσαν παράλληλα τη λεγόμενη «μεσογειακή διατροφή» και έπιναν καθημερινά ένα μικρό μπουκάλι μπίρας (500 έως 570 ml), όχι μόνο δεν πάχυναν, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις απεναντίας αδυνάτισαν! Επίσης, είχαν χαμηλότερη πίεση από τους συνομηλίκους τους που δεν έπιναν μπίρα και είχαν λιγότερο λίπος στο σώμα τους. Τέλος, παρουσίασαν διαβήτη σε μικρότερο ποσοστό από τους άλλους.

Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι ίσως η ιδανική ποσότητα μπίρας για τις μεν γυναίκες είναι τα δύο ποτήρια, για τους δε άνδρες τα τρία.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μπίρα βοηθά τον οργανισμό στο ζήτημα της υπέρτασης και της αποτροπής καρδιοπαθειών ή και του διαβήτη, επειδή περιέχει φυλλικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο και πολλές βιταμίνες. Εντούτοις, τονίζουν ότι τα οφέλη στην καρδιά και στο θέμα του διαβήτη ή στην απώλεια κιλών (το αδυνάτισμα) παρατηρήθηκαν μόνο σε εκείνους που ναι μεν έπιναν μπίρα, αλλά ταυτόχρονα ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή και αθλούνταν σχετικά συχνά – δύο φορές την εβδομάδα.