Αμερικανική έρευνα δείχνει ότι το τσιγάρο προκαλεί ακαριαία βλάβες στον οργανισμό μας και -δυστυχώς- δεν χρειάζονται πολλές δεκαετίες για να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με την έρευνα (η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Χημική Έρευνα στην Τοξικολογία»), οι δραστικές χημικές ενώσεις που προκαλούν κακοήθεια σχηματίζονται αμέσως μετά το άναμμα του τσιγάρου και όχι χρόνια ή μήνες μετά.

Φυσικά, όσα ξέραμε για τα μακροπρόθεσμα δυσάρεστα αποτελέσματα του καπνίσματος ισχύουν – π.χ. η καρδιοπάθεια και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια όντως εκδηλώνονται κατά κανόνα μετά από παρατεταμένη έκθεση στον καπνό. Εκείνο που δεν ξέραμε (και το αναφέρουν οι ερευνητές) είναι ότι η αντίστροφη μέτρηση για την εκδήλωση καρκίνου ή καρδιοπάθειας ή πνευμονοπάθειας αρχίζει σχεδόν αμέσως μετά την έναρξη αυτής της «συνήθειας» και όχι μετά από δεκαετίες.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ειδικά τα καρκινογόνα χημικά που μας απειλούν από το κάπνισμα, σχηματίζονται στον οργανισμό μας μέσα σε 15 έως 30 λεπτά από το πρώτο τσιγάρο που ανάβουμε – και φυσικά με κάθε τσιγάρο στο εξής. Ο επικεφαλής ερευνητής Stephen Hecht, από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, σχολίασε:

«Η έρευνα διαπίστωσε για πρώτη φορά ότι ο ανθρώπινος μεταβολισμός αλλάζει με το κάπνισμα σε θεμελιώδες επίπεδο, δηλαδή γενετικά, από την πρώτη στιγμή και όχι μετά από χρόνια έκθεσης. Φυσικά, η επίδραση γίνεται πιο καθοριστική όταν ο άνθρωπος καπνίζει διαρκώς και πολύ, γιατί πλέον οι αλλαγές στη δράση των γονιδίων μονιμοποιούνται.

»Όμως, οι αλλαγές που δρομολογούν π.χ. τον καρκίνο των πνευμόνων επέρχονται αμέσως και κάποιοι άτυχοι μπορεί να παρουσιάσουν κακοήθεια επειδή κάπνισαν μόνο μία φορά στη ζωή τους ή επειδή κάπνιζαν οι γονείς τους στο σπίτι. Εν ολίγοις, είναι τόσο άμεση η επίδραση του καπνίσματος στα γονίδιά μας, που κάποιους μπορεί να τους επηρεάσει ταχύτατα. Οπότε, δεν ισχύει η γνωστή φράση «δεν παθαίνεις τίποτε με ένα τσιγάρο». Το αν θα πάθεις ή όχι εξαρτάται ουσιαστικά από την προδιάθεση που ήδη έχεις και αυτήν δεν την ξέρει κανένας μας όταν ανάβει το πρώτο του τσιγάρο».