Όσοι χρησιμοποιούμε μέσα μαζικής μεταφοράς (Μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ) αναρωτιόμαστε πόσο κινδυνεύουμε από λοιμώξεις λόγω του συγχρωτισμού. Οι Βρετανοί ερεύνησαν το ζήτημα και διαπίστωσαν κάτι παράδοξο. Όσοι χρησιμοποιούν καθημερινά τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν κινδυνεύουν περισσότερο από τους άλλους, επειδή με το πέρασμα του χρόνου αναπτύσσουν αντισώματα, ενώ όσοι χρησιμοποιούν σπάνια και ευκαιριακά τα ίδια μέσα κινδυνεύουν από κρυολογήματα ή γρίπη 6 φορές περισσότερο από τους άλλους.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ειδικοί συγκρίνοντας άτομα που έτυχε να μπουν σε μέσο μαζικής μεταφοράς την τελευταία εβδομάδα με εκείνους που χρησιμοποιούν καθημερινά τα ίδια μέσα.

Οι ερευνητές, πάντως, τονίζουν ότι αυτά όλα δεν ισχύουν σε περίπτωση πανδημίας από νέα μορφή γρίπης. Σε αυτή την περίπτωση, είμαστε όλοι σε ίση μοίρα, είτε χρησιμοποιούμε συχνά λεωφορεία είτε μπαίνουμε σε αυτά ευκαιριακά. Ο λόγος είναι πως ούτε οι καθημερινοί χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς έχουν αντισώματα σε νέα, πρωτοεμφανιζόμενα στελέχη της γρίπης.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: