Για την κούραση και την εξάντλησή μας μπορεί να φταίει η έλλειψη της βιταμίνης Β12. Πολλές φορές πιστεύουμε ότι είμαστε άρρωστοι, έχουμε αναιμία ή πάθαμε… Αλτσχάιμερ, επειδή ξεχνάμε διάφορες υποχρεώσεις μας. Εντούτοις, το πρόβλημά μας είναι ίσως πολύ απλούστερο, αναφέρει στην ιατρική στήλη της η εφημερίδα «Wall Street Journal».

Συγκεκριμένα, πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν συμπτώματα κόπωσης και κακής μνήμης επειδή τους λείπει η Β12, μία από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τα επίπεδά της, πάντως, μπορούν να προσδιοριστούν με μια απλή εξέταση αίματος και έτσι είναι εύκολο κάποιος να πληροφορηθεί κατά πόσο για τα συμπτώματά του ευθύνεται η έλλειψη της Β12 ή κάτι άλλο.

Η Β12 είναι σημαντική, γιατί ρυθμίζει μεταξύ άλλων τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Νεότερη έρευνα δείχνει ότι η έλλειψή της είναι σπάνια στους ενηλίκους, αλλά συνηθισμένη σε ηλικίες άνω των 60, καθώς και σε νέες γυναίκες και άνδρες που αποφεύγουν συστηματικά τα γαλακτοκομικά και το κρέας ή σε όσους παίρνουν αντιόξινα.

Τέλος, είναι συνήθης και σε όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και τον ελέγχουν με φάρμακα που περιέχουν μετφορμίνη.

Συνήθη συμπτώματα σε όσους έχουν έλλειψη της Β12 είναι η κατάθλιψη, η σύγχυση, η ανορεξία και προβλήματα ισορροπίας, η αναιμία, το κακό μνημονικό κλπ.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: