Λόγω του καπνίσματος, οι άνδρες πεθαίνουν νεότεροι από τις γυναίκες, δείχνει νεότερη έρευνα, επειδή τα προηγούμενα χρόνια κάπνιζαν περισσότερο από εκείνες. Σύμφωνα με τους «Times» και την έρευνα που δημοσιεύουν, το τσιγάρο πιθανόν να ερμηνεύει μέχρι και το 60% της διαφοράς στους θανάτους.

Η διαφορά ανδρών και γυναικών στους θανάτους μετά την ηλικία των 70 ετών είναι αισθητή από τα μέσα του 18ου αιώνα. Άλλοι ειδικοί την αποδίδουν στη βιολογία, επιχειρηματολογώντας ότι από τη φύση της η γυναίκα, επειδή κυοφορεί, είναι τρόπον τινά προικισμένη με πιο γερό οργανισμό από του άνδρα. Άλλοι συμφωνούν με το προηγούμενο και προσθέτουν ότι ο βασικός λόγος που οι γυναίκες μέχρι τον 18ο αιώνα πέθαιναν σχετικά νέες ήταν ότι έχαναν τη μάχη για τη ζωή πάνω στη γέννα ή ότι τις εξουθένωναν οι πολλοί τοκετοί. Τρίτη ερμηνεία είναι ότι η γυναίκα αναζητεί συχνότερα τη βοήθεια των γιατρών.

Η τελευταία έρευνα επικεντρώθηκε στο κάπνισμα και ανέτρεξε σε δεδομένα από 30 ευρωπαϊκές χώρες, συγκρίνοντας τον αριθμό θανάτων γυναικών και ανδρών και λαμβάνοντας υπόψη τα ποσοστά καπνιστών ανά περιόδους στον πληθυσμό των ανδρών και των γυναικών αντίστοιχα. Διαπίστωσε ότι το κάπνισμα αιτιολογούσε τη μεγάλη διαφορά σε θανάτους ανδρών και γυναικών σε πολύ υψηλό ποσοστό.