Άλλη μία έρευνα δημιουργεί ερωτηματικά για το κατά πόσον ενδείκνυται να παίρνουν στατίνες όσοι δεν έχουν καρδιολογικό πρόβλημα. Συγκεκριμένα, η έρευνα αυτή δείχνει ότι ίσως οι στατίνες (φάρμακο για τη μείωση της χοληστερίνης) συνταγογραφούνται περισσότερο από όσο χρειάζεται και οι ερευνητές αναφέρουν ότι όσοι δεν είναι καρδιοπαθείς θα πρέπει να το καλοσκέφτονται προτού αρχίσουν να παίρνουν με ευκολία στατίνη για τη χοληστερίνη τους.

Στη Βρετανία, όπου έγινε η έρευνα, τα σκευάσματα αυτά έχουν μπει σχεδόν σε κάθε σπίτι, γιατί τις παίρνει το 1/3 των Βρετανών που έχει περάσει τα 40. Θεωρούνται γενικά ασφαλή φάρμακα και ιδιαίτερα χρήσιμα στους καρδιοπαθείς, αφού μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες νέου εμφράγματος. Όμως, μεταξύ των γνωστών παρενεργειών τους αναφέρονται, σε ρεπορτάζ του BBC, οι μυϊκοί πόνοι και οι πόνοι στις αρθρώσεις, προβλήματα στη μνήμη, κατάθλιψη, όπως και -σπανίως- προβλήματα στο ήπαρ και στα νεφρά.

Η Βρετανική Καρδιολογική Εταιρεία σχολίασε σχετικά ότι «τα οφέλη από τη λήψη στατινών για τους καρδιοπαθείς είναι σαφή, αλλά για τους υγιείς ανθρώπους που έχουν απλώς υψηλή χοληστερίνη τα οφέλη δεν έχουν ξεκαθαριστεί». Το βρετανικό υπουργείο Υγείας και οι κρατικοί ασφαλιστικοί φορείς εκεί θεωρούν ότι οι στατίνες ενδείκνυνται για όσους έχουν πάνω από 20% πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιοπάθεια μέσα στην επόμενη δεκαετία.