Η Ε.Ε. είπε το «ναι» στην καλλιέργεια της γενετικά τροποποιημένης πατάτας Amflora. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Amflora προορίζεται για βιομηχανική χρήση, προς αντικατάσταση της «συμβατικής» πατάτας, δηλαδή για την παρασκευή ζωοτροφών, λιπασμάτων, κολλών, βερνικιών και δομικών υλικών και όχι για βρώση. Τώρα πώς κάτι που τρώνε τα ζώα δεν θα καταλήξει στο πιάτο μας όταν φάμε το κρέας τους είναι άλλο θέμα. Σε αντίθεση με τη «συμβατική» πατάτα, που περιέχει δύο τύπους υδατάνθρακα (αμυλόζη, αμυλοπηκτίνη), η Amflora αποτελείται κατά 99% από αμυλοπηκτίνη (τη χρήσιμη για τη βιομηχανία ουσία), απαλλάσσοντας από την πολυδάπανη διαδικασία του διαχωρισμού των δύο ουσιών. Επιπλέον, η μεταλλαγμένη πατάτα περιέχει γονίδιο ανθεκτικότητας σε δύο αντιβιοτικά, την καναμυκίνη και τη νεομυκίνη, γεγονός που δεν ξέρουμε αν μπορεί να απειλήσει την υγεία μας. Φυσικά, παραμένουν αναπάντητα σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί για τον άνθρωπο και το περιβάλλον η καλλιέργεια της μεταλλαγμένης πατάτας.
ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΟΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ