Βρετανοί ερευνητές εντόπισαν ένα «ατίθασο» ένζυμο που διαθέτουν τα καρκινικά κύτταρα και το οποίο παίζει ρόλο-«κλειδί» στις μεταστάσεις. Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο East Anglia πιστεύουν ότι με τον εντοπισμό αυτού του ενζύμου θα μπορέσουν οι ίδιοι ή άλλες ερευνητικές ομάδες να δρομολογήσουν την παρασκευή ενός φαρμάκου που θα εμποδίζει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Το περί ου ο λόγος ένζυμο είναι το WWP2, το οποίο, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, επιτίθεται σε άλλα ένζυμα του ανθρώπινου οργανισμού και αδρανοποιώντας τα, καθιστά εύκολη τη μετάσταση. Ειδικότερα, στόχος του ενζύμου είναι τα φυσικά ένζυμα και οι πρωτεΐνες που παράγει ο οργανισμός μας ως άμυνα στις μεταλλάξεις – δηλαδή η βασική του ασπίδα στην αποτροπή του καρκίνου.

Όταν τα ένζυμα και οι πρωτεΐνες που αποτρέπουν την καρκινογένεση αδρανοποιούνται ή λιγοστεύουν, τότε ο καρκίνος κάνει ταχύτερα μεταστάσεις. Κατά συνέπεια, αν όντως το ένζυμο WWP2 είναι εκείνο που αδρανοποιεί τις άμυνές μας, μόλις βρεθεί φάρμακο που να το εξουδετερώνει, ελπίζουν οι ειδικοί ότι θα σταματήσουν ή θα επιβραδυνθούν σημαντικά και οι μεταστάσεις. Οι ασθενείς θα αντιμετωπίζουν πλέον τους πρωτογενείς όγκους τους με τα σημερινά φάρμακα, χωρίς την αγωνία ότι ο καρκίνος θα επανεμφανιστεί σε λίγα χρόνια σε άλλα όργανα.