Οι περισσότεροι ξέρουμε ότι χρειάζεται προσοχή με τα κοτόπουλα, επειδή φέρουν μερικές φορές μικρόβια που απειλούν την υγεία μας, αλλά δεν σκεφτόμαστε ποτέ ότι μικρόβια κουβαλάει και η συσκευασία του τροφίμου.

Το σκέφτηκαν οι Βρετανοί και διερεύνησαν πόσα μικρόβια φέρουν οι συσκευασίες των κοτόπουλων στα σουπερμάρκετ, αλλά και τα ράφια των καταστημάτων ή τα καρότσια και τα καλάθια που χρησιμοποιούμε. Εκείνο που τους ενδιέφερε ήταν ειδικά το μικροβιακό φορτίο που συνήθως φέρουν τα κοτόπουλα, δηλαδή η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτηρίδιο. Βρήκαν, δυστυχώς, καμπυλοβακτηρίδια στο 40% της συσκευασίας των δειγμάτων που πήραν – αυτά ήταν συνολικά 20.

Επίσης, βρήκαν καμπυλοβακτηρίδιο και σε ράφι και σε χυμό φρούτου, ο οποίος είχε ακουμπήσει προφανώς ή σε καλάθι ή σε καρότσι ή σε κάποιο σημείο όπου προηγουμένως είχε τοποθετηθεί μολυσμένη συσκευασία κοτόπουλου.

Το συμπέρασμα των ειδικών είναι ότι αφού μια τόσο μικρή δειγματοληψία με 20 κοτόπουλα έδειξε πρόβλημα σε τόσο υψηλό ποσοστό, το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πρέπει να το έχουμε υπόψη μας ως πιθανή πηγή γαστρεντερίτιδας. Καλό είναι -λένε- να τοποθετούμε σε χωριστή σακούλα τα κοτόπουλα ή τα κρέατα που αγοράζουμε συσκευασμένα από τα σουπερμάρκετ και να μη θεωρούμε ως δεδομένο ότι είναι στείρα μικροβίων.

Ανάλογα πρέπει να τα χειριζόμαστε και στο σπίτι, όταν τα βγάζουμε από τη σακούλα του σουπερμάρκετ και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη ή στην ψύξη. Ίσως να είναι σκόπιμο να τα βάζουμε στο ψυγείο με τη σακούλα του σουπερμάρκετ μέχρις ότου αποφασίσουμε να τα μαγειρέψουμε.