Οι μαρινάδες είναι ένα από τα βασικότερα κεφάλαια στη μαγειρική. Πρόκειται για μία τεχνική παλιά όσο και η μαγειρική τέχνη. Γιατί; Επειδή με τη βοήθεια της μαρινάδας μαλακώνει το κρέας, πράγμα απαραίτητο ειδικά για τα πιο «σκληρά» κρέατα, όπως αυτά που προέρχονται από κυνήγι (π.χ. αγριογούρουνο, πάπια, φασιανός, ελάφι, ζαρκάδι, κλπ.), για τον κόκορα ελευθέρας βοσκής, αλλά και για μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, αν θέλουμε να γίνουν πιο τρυφερά, αλλά και πιο νόστιμα.

Τι είναι η μαρινάδα;
Τα υλικά που προσθέτουμε σε κάποια κρέατα με σκοπό να τα αρωματίσουμε, αλλά ταυτόχρονα να τα βοηθήσουμε να γίνουν και πιο τρυφερά. Τέτοια υλικά μπορεί να είναι το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι, το αλάτι, το πιπέρι, το κρασί, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι, το δενδρολίβανο κ.α.
Το τι ακριβώς μαρινάδα θα φτιάξουμε εξαρτάται από το είδος του κρέατος, αλλά και από τη συνταγή που θέλουμε να μαγειρέψουμε.
Πολύ σημαντικός όμως είναι και ο χρόνος που θα παραμείνει το κρέας μέσα στη μαρινάδα. Όσο πιο πολύ μένει τόσο πιο μαλακό γίνεται το κρέας και ψήνεται πιο γρήγορα παραμένοντας μετά το ψήσιμο τρυφερό και ζουμερό.

Μαρινάδα για κόκορα ελευθέρας βοσκήςΤεμαχίζουμε τον κόκορα σε 6 με 8 κομμάτια ή και περισσότερα, αν είναι μεγαλύτερος. Τον τοποθετούμε σε μια λεκάνη με δαφνόφυλλο, αλάτι, πιπέρι σε κόκκους, καρότο κομμένο σε ροδέλες και σκεπάζουμε με κόκκινο κρασί καλής ποιότητας. Αφήνουμε το κρέας μέσα στη μαρινάδα περίπου 12- 24 ώρες, και θα δούμε ότι το κρέας θα γίνει πιο μαλακό και θα πάρει αρώματα από το κρασί και τα υπόλοιπα υλικά και στη συνέχεια θα μαγειρευτεί πιο γρήγορα. ΣυμβουλήΕίναι βασικό σε μια μαρινάδα το κρασί να είναι καλής ποιότητας, γιατί το αποτέλεσμα που θα μας δώσει κατά το μαγείρεμα θα είναι ανάλογο της ποιότητάς του.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: