Ειδικοί βρήκαν με έρευνά τους το λόγο για τον οποίο οι διαβητικοί υφίστανται μεγαλύτερη βλάβη στην υγεία τους όταν παθαίνουν εγκεφαλικό. Όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Nature Medicine», κύριος υπεύθυνος είναι μια πρωτεΐνη, η καλλικρεΐνη πλάσματος, την οποία οι διαβητικοί έχουν σε υψηλά επίπεδα.

Η πρωτεΐνη αυτή αυξάνει την αιμορραγία όταν το σάκχαρο είναι ανεβασμένο και καθώς μεγαλώνει η ροή του αίματος, το εγκεφαλικό γίνεται αυτομάτως πιο βαρύ. Πάντως, το εύρημα αφορά τα εγκεφαλικά που προκαλούν αιμορραγία στα αγγεία του εγκεφάλου και όχι τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, στα οποία το αγγείο απεναντίας φράσσεται από θρόμβο.

Η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε, λοιπόν, ότι όταν τα επίπεδα του σακχάρου είναι υψηλά, αυτά επενεργούν σε άλλες ουσίες του αίματος (πρωτεΐνες και ένζυμα), που με τη σειρά τους όχι μόνο αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας, αλλά δυστυχώς παρατείνουν την αιμορραγία και επιδεινώνουν τις βλάβες που αυτή προκαλεί.

Οι ερευνητές, ωστόσο, πιστεύουν ότι το ζήτημα πρέπει να μελετηθεί και άλλο, ώστε να διαπιστωθεί αν τον κεντρικό ρόλο τον παίζει μόνο η καλλικρεΐνη πλάσματος ή αντιδρούν επικίνδυνα και άλλες πρωτεΐνες και ένζυμα, που αυξάνουν τη βαρύτητα του εγκεφαλικού. Εντούτοις, αν και η έρευνα θα είναι χρήσιμη ώστε να βρεθεί σκεύασμα που να εξουδετερώνει αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, το μόνο που μπορούν να κάνουν οι διαβητικοί είναι να ελέγχουν ευλαβικά το σάκχαρό τους.

Η έρευνα, δηλαδή, δεν βοηθά προς το παρόν στη θεραπεία, αλλά υποδεικνύει άλλον ένα ζωτικό λόγο για τον οποίο το σάκχαρο πρέπει να διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα.