Στις ΗΠΑ αποφασίστηκε να χορηγείται προληπτικά, ως επιπλέον προφύλαξη (ειδικά στους ομοφυλόφιλους άνδρες και όχι στις γυναίκες), ένα φάρμακο που μειώνει τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από τον ιό που προκαλεί το AIDS. Το σκεύασμα δεν εγκρίθηκε για προφύλαξη των γυναικών, επειδή δεν έγινε καμία έρευνα για την αποτελεσματικότητά του σε εκείνες.

Η έρευνα που δείχνει ότι προσφέρει μια μέτρια προφύλαξη έγινε αποκλειστικά σε ομοφυλόφιλους άνδρες στη Βραζιλία, την Αφρική και την Ταϊλάνδη. Πρόκειται για το αντιρετροϊκό σκεύασμα Truvada, που ήδη χορηγείται θεραπευτικά σε φορείς και ασθενείς, αλλά που είναι η πρώτη φορά που εγκρίνεται για πρόληψη της νόσου.

Η απόφαση αυτή για προληπτική χορήγηση ελήφθη στις ΗΠΑ, επειδή, όπως δημοσιεύσαμε εξάλλου και στο Vita τον περασμένο Νοέμβριο, μια έρευνα έδειξε τότε ότι όσοι ομοφυλόφιλοι άνδρες το λάμβαναν συστηματικά (δηλαδή κάθε μέρα) είχαν από 41 έως 70% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο.

Εντούτοις, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση πως πρόκειται για ένα είδος εμβολίου ή αποτελεσματικού προληπτικού φαρμάκου. Πέραν από το απαγορευτικό του κόστος (ένα κουτί με 30 δισκία στοιχίζει 566 ευρώ) και τις υπολογίσιμες παρενέργειές του, το σκεύασμα βρέθηκε σχετικά και όχι απόλυτα αποτελεσματικό στην πρόληψη της λοίμωξης.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο είχε διαπιστωθεί συγκεκριμένα ότι όσοι το έπαιρναν κάθε μέρα είχαν αυξημένες πιθανότητες να μη μολυνθούν, ενώ όσοι το έπαιρναν «σχεδόν καθημερινά» (άρα παρέλειπαν κάποιες δόσεις) είχαν μόνο 40% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον ιό.

Οι ερευνητές τότε είχαν δηλώσει ότι πιθανόν η διαφορά στα ποσοστά προσβολής από τον ιό να μην οφείλονταν αμιγώς στη χρήση του φαρμάκου, αλλά και στην πιστή ή όχι τήρηση των υπόλοιπων κανόνων υγιεινής και πρόληψης.

Συγκεκριμένα, σε όλους τους άνδρες που μετείχαν στην έρευνα είχε δοθεί η σύσταση να φορούν πάντα προφυλακτικό κατά τις ερωτικές επαφές τους. Ίσως, λοιπόν, όσοι έπαιρναν καθημερινά το φάρμακο να ήταν και γενικά σε καθημερινή βάση πιο συνεπείς στη λήψη των άλλων μέτρων – χρήση προφυλακτικού, αποφυγή επαφής με άτομα που ήταν φορείς κλπ. Από τους 1.250 άνδρες που έπαιρναν το σκεύασμα, μολύνθηκαν στο διάστημα της 3ετούς έρευνας οι 36, ενώ από τους ισάριθμους που δεν έπαιρναν το φάρμακο, αλλά απλώς περνούσαν συχνά από τα ιατρεία για παροχή συμβουλών (να φορούν προφυλακτικό κλπ.), μολύνθηκαν οι 64 (περίπου οι διπλάσιοι).