Νεότερη έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να καθυστερούν την απόκτηση παιδιού. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες μετά τα 35 έχουν 6πλάσιες δυσκολίες να συλλάβουν ή να ολοκληρώσουν την κύηση σε σύγκριση με τις 25χρονες. Οι βρετανοί γυναικολόγοι συνιστούν στη σχετική ανακοίνωση της επίσημης ιατρικής εταιρείας τους στα ζευγάρια να επισπεύδουν την απόκτηση απογόνων, τονίζοντας μάλιστα ότι μια γυναίκα 40 ετών είναι πιο πιθανό να αποβάλει παρά να αποκτήσει παιδί.

Και η ανδρική γονιμότητα όμως μειώνεται μετά τα 25. Ο μέσος 40άρης χρειάζεται κατά μέσο όρο 2 χρόνια για να αφήσει έγκυο τη σύντροφό του, ακόμα κι αν εκείνη είναι μόλις 20 ετών.

Εν τω μεταξύ, οι αριθμοί δείχνουν ότι όλο και περισσότερα ζευγάρια αναβάλλουν την τεκνοποίηση «για αργότερα». Το 1989 οι γυναίκες που αποκτούσαν παιδί μετά τα 40 ήταν μόλις 9.336 στη Βρετανία και τώρα είναι 27.000. Οι γιατροί επιμένουν, όμως, ότι, τόσο για τη μητέρα όσο και για το βρέφος, η καλύτερη χρονική περίοδος κύησης είναι στην ηλικία μεταξύ 20 και 35 ετών. Αναφέρουν, επίσης, ότι μια 25χρονη μένει έγκυος με μεγάλη ευκολία, ενώ μια 35χρονη μένει έγκυος συνήθως μετά από ένα έτος προσπαθειών.

Επίσης, τονίζουν ότι μετά τα 44 οι θεραπείας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής επιτυγχάνουν σε ποσοστό μόλις 3%.