Ο χρόνος και η κούραση έχουν κλέψει από την ομορφιά μας το σημαντικότερο κομμάτι της: την ακτινοβολία. Η λάμψη είναι το μεγαλύτερο στοίχημα των αισθητικών επεμβάσεων σήμερα. Μπορεί οι γιατροί να έχουν καταφέρει να σβήσουν τις ρυτίδες, να αυξήσουν τα χείλη και τα ζυγωματικά, αλλά το κυνήγι της λαμπερής όψης είναι ακόμη το ζητούμενο. Οι δερματολόγοι και οι πλαστικοί χειρουργοί εφαρμόζουν πρωτοποριακές μεθόδους για να το πετύχουν.
«Η διαφορά ανάμεσα σε μια λαμπερή και μια θαμπή επιδερμίδα είναι ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων», μας λέει η δερματολόγος κ.Κατερίνα Λαμπρινοπούλου και εξηγεί: «Σε ένα υγιές νεανικό πρόσωπο, τα κύτταρα ανανεώνονται διαρκώς. Τα νέα ανεβαίνουν από τις κατώτερες στιβάδες στην επιφάνεια και τα νεκρά απομακρύνονται. Καθώς, όμως, μεγαλώνουμε, ο ρυθμός αυτός μειώνεται. Τα κερατινοκύτταρα στοιβάζονται στην επιδερμίδα και, κατά συνέπεια, καλύπτουν την ομορφιά. Συγχρόνως, οι φυσιολογικές λειτουργίες του δέρματος διαταράσσονται. Εξαιτίας των ατμοσφαιρικών συνθηκών και της ηλιακής ακτινοβολίας, η επιδερμίδα αφυδατώνεται και γίνεται ξηρή και εύθραυστη. Τα αγγεία του κυκλοφορικού συστήματος εξασθενούν και το αίμα δεν φτάνει σε επαρκείς ποσότητες στο δέρμα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μεταφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά». Οι αισθητικές επεμβάσεις έρχονται να επιδιορθώσουν τα βασικά προβλήματα του δέρματος.

Απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα: Jessner Peel
Στην αισθητική δερματολογία, οι ειδικοί χρησιμοποιούν ένα μείγμα από οξέα που κάνουν απολέπιση και έχει ως στόχο να καταπολεμήσει τις ατέλειες και να χαρίσει λάμψη. Πρόκειται για το Jessner Peel, που περιέχει β-υδροξυοξέα (σαλικυλικό και λακτικό οξύ) και ρεσορκινόλη.
Πώς γίνεται «Το σαλικυλικό ρυθμίζει τη συσσώρευση των κερατινοκυττάρων στην επιδερμίδα, απομακρύνει, δηλαδή, αυτά ακριβώς που ευθύνονται για τη θαμπάδα», μας λέει η δερματολόγος κ. Κατερίνα Λαμπρινοπούλου και προσθέτει: «Το λακτικό ενισχύει την αναγέννηση των κυττάρων και την αποκάλυψη του υγιούς, λαμπερού δέρματος που κρύβεται κάτω από τα νεκρά κύτταρα. Το οξύ αυτό προέρχεται από το γάλα, γεγονός που εξηγεί και τα θρυλικά μπάνια της Κλεοπάτρας. Η ρεσορκινόλη έχει τοπική αντισηπτική δράση, εξουδετερώνει τα βακτηρίδια και συγχρόνως βοηθά στην πάχυνση του δέρματος. Χάρη σε αυτήν, οι ινοβλάστες αυξάνουν την παραγωγή τους και το χόριο γίνεται πιο συμπαγές».
INFO: Η λάμψη είναι εμφανής από την πρώτη κιόλας εφαρμογή. Ωστόσο, η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί μετά από 3 εβδομάδες. Το κόστος ξεκινά από 80€.

Βαθιά μικροδερμοαπόξεση
Η μικροδερμοαπόξεση, η αγαπημένη αισθητική επέμβαση στην Αμερική, τώρα γίνεται ακόμη καλύτερη. Η μέθοδος τελειοποιείται χρησιμοποιώντας πιο μικρούς κρυστάλλους, οι οποίοι μπορούν να εφαρμοστούν ακόμη και σε πολύ λεπτά και ευαίσθητα δέρματα.
Πώς γίνεται «Το πρόσωπο «βομβαρδίζεται» με πολύ ψιλά κρυσταλλικά σφαιρίδια, τα οποία βοηθούν στην αποκόλληση των νεκρών κυττάρων», εξηγεί η δερματολόγος Κατερίνα Λαμπρινοπούλου και συνεχίζει: «Η φάση των «ρίψεων» εναλλάσσεται με την αναρρόφηση. Το μηχάνημα, δηλαδή, αναρροφά συγχρόνως τόσο τους κρυστάλλους όσο και τα κερατινοκύτταρα που αποπίπτουν. Ο «βομβαρδισμός» με τους μικροκρυστάλλους έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση μικρών, ανεπαίσθητων τραυμάτων. Έτσι, εκτός από την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, επιτυγχάνεται και η διέγερση της ανάπλασης. Καθώς το δέρμα νιώθει τραυματισμένο, παράγει καινούργιο κολλαγόνο και ελαστίνη προκειμένου να μπορέσει να επουλώσει τα τραύματα. Το αποτέλεσμα είναι φρέσκια, λαμπερή, νεανική επιδερμίδα.
INFO: Η τεχνική μπορεί να επαναληφθεί 4 φορές το χρόνο, μόνο όμως κατά τους χειμερινούς μήνες. Το κόστος ξεκινά περίπου από 100€.

Laser Phytopeel
H ανάπλαση δεν αφορά μόνο την επιδερμίδα, αλλά και τα βαθύτερα στρώματά της. Με τη βοήθεια του λέιζερ, μπορεί κανείς να επέμβει σε όλα τα επίπεδά της και να διορθώσει τις λειτουργίες των κυττάρων.
Πώς γίνεται «Χρησιμοποιώντας μία συσκευή, όπως το διοδικό λέιζερ ή το ενισχυμένο παλμικό φως, μπορούμε να διεισδύσουμε βαθιά και να προκαλέσουμε φωτοανάπλαση», λέει ο δερματολόγος Ιωάννης Πέρος. «Συγχρόνως, για να κάνουμε το δέρμα λείο, εφαρμόζουμε ένα ειδικό πίλινγκ που χαρίζει λάμψη. Η τεχνική ξεκινά με την εφαρμογή του φυτοπίλινγκ. Απλώνουμε ένα μείγμα από α-υδροξυοξέα, όπως το γλυκολικό, το μαντελικό και το λακτικό οξύ», μας πληροφορεί ο ειδικός και προσθέτει: «Χάρη σε αυτά, απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα, χωρίς όμως να προκαλείται έντονη απολέπιση. Οι αναλογίες τους είναι ειδικά επιλεγμένες έτσι ώστε να χαρίζουν ακτινοβολία στο πρόσωπο. Στη συνέχεια, περνάμε στην εφαρμογή του λέιζερ. Εξαιτίας του πίλινγκ, οι δεσμοί της κερατίνης του δέρματος χαλαρώνουν κι έτσι η διείσδυση του λέιζερ είναι πιο αποτελεσματική. Η ακτίνα του φτάνει στις βαθύτερες στιβάδες, τονώνει την παραγωγή του κολλαγόνου και αυξάνει τη ροή του αίματος. Τέλος, για να καταπραΰνουμε τυχόν ερεθισμούς, απλώνουμε μια ηρεμιστική μάσκα με βισαβολόλη».
INFO: Για να μεγιστοποιηθούν τα αποτελέσματα, επαναλαμβάνεται κάθε 1-2 εβδομάδες επί 1 μήνα. Στοιχίζει περίπου 200€.

Μικροκυκλοφορία: Κλασματικό λέιζερ
Μετά τη γυμναστική, το πρόσωπο κοκκινίζει και λάμπει. Αυτό είναι το ευεργετικό αποτέλεσμα της τόνωσης της κυκλοφορίας του αίματος. Τώρα, μία νέα μέθοδος υπόσχεται να αυξήσει τη ροή του αίματος στο δερματικό ιστό και, κατά συνέπεια, να εξασφαλίσει ένα look που αστράφτει από υγεία.
Πώς γίνεται «Με τη βοήθεια του κλασματικού λέιζερ, μπορεί κανείς να επέμβει σε όλες τις στιβάδες του δέρματος και να φτάσει μέχρι τα αγγεία, χωρίς να αφήσει σημάδια στην επιφάνεια», μας λέει ο πλαστικός χειρουργός Κωνσταντίνος Φλώρος και συνεχίζει: «Η κεφαλή του λέιζερ διοχετεύει επιλεκτικά την ενέργεια μέσα από μικρές, σχεδόν αόρατες τελίτσες. Εξαιτίας της θερμότητας, προκαλείται υπεραιμία, δηλαδή αυξάνεται η ροή του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία του συνδετικού ιστού. Το αίμα μεταφέρει οξυγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά στα δερματικά κύτταρα και έτσι αυτά ακτινοβολούν από υγεία. Συγχρόνως, εξαιτίας της θερμότητας, οι ινοβλάστες διεγείρονται και αυξάνουν την παραγωγή του κολλαγόνου». Στα σημεία από όπου έχει διοχετευτεί η ακτινοβολία μένει ένα ανεπαίσθητο τραύμα. Μετά από 1 εβδομάδα, σβήνει και η επούλωση έχει ολοκληρωθεί.
INFO: Για την επίτευξη της λάμψης, αρκεί μία εφαρμογή. Ωστόσο, για περισσότερα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την ανάπλαση και την αντιγήρανση, γίνονται και άλλες εφαρμογές, σε απόσταση ενός μήνα. Το κόστος της μεθόδου ξεκινά από 200€.

Μεσοθεραπεία χωρίς ενέσεις
Το θαμπό και άτονο δέρμα υποφέρει από έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Ακόμη και αν η διατροφή είναι πλούσια σε βιταμίνες, το δέρμα είναι το όργανο που απορροφά το μικρότερο ποσοστό από αυτές. Μια νέα τεχνική, η «ισοφόρηση», υπόσχεται να διαπεράσει το «φραγμό» του δέρματος και να διοχετεύσει μέσω ενός ειδικού μηχανήματος τις βιταμίνες στις βαθύτερες στιβάδες χωρίς ενέσεις.
Πώς γίνεται Τα κύτταρα της επιδερμίδας, εκείνα ακριβώς που ευθύνονται για τη θαμπάδα, είναι τα κύτταρα του οργανισμού που τροφοδοτούνται «τελευταία» με θρεπτικές ουσίες. Για να μεταφέρουν σε αυτά τα απαραίτητα συστατικά, οι ειδικοί της αισθητικής ιατρικής έχουν σχεδιάσει τις κατάλληλες θεραπείες. «Με τη βοήθεια ενέργειας που εκπέμπεται σε διάφορα μήκη κύματος, η μέθοδος της ισοφόρησης ανοίγει τους πόρους», μας εξηγεί η δερματολόγος Μαρία Μαυρίδου και συμπληρώνει: «Έτσι, μπορούμε να μεταφέρουμε στο δέρμα τις ενεργές ουσίες που χρησιμοποιούμε στη μεσοθεραπεία, χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε ενέσεις: υαλουρονικό οξύ για τη βαθιά ενυδάτωση, βιταμίνη C για αναζωογόνηση, βιταμίνη Ε για να λειάνουμε τις ρυτίδες».
INFO: Για να ολοκληρωθεί η δράση της θεραπείας, χρειάζονται 6-8 επαναλήψεις. Το κόστος κυμαίνεται στα 100€.

Με τη δράση του μπότοξ
Οι γυναίκες έχουν αγαπήσει το μπότοξ και όλα αυτά που μπορεί να κάνει για τις ρυτίδες. Το καινούργιο στοίχημα είναι η μίμηση της δράσης του χωρίς την ανάγκη ενέσεων.
Πώς γίνεται Η δερματολόγος κ. Μαρία Μαυρίδου μάς μιλάει για τη θεραπεία «botox-like», η οποία χρησιμοποιεί το συνθετικό εξαπεπτίδιο Argireline: «Η ουσία αυτή εμποδίζει την απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστικών ουσιών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τις μυϊκές συσπάσεις. Με αυτόν τον τρόπο, περιορίζει την κινητικότητα των μυών κι έτσι βοηθά το δέρμα να δείχνει πιο λείο και ξεκούραστο. Χάρη σε αυτή τη δράση, προλαμβάνει την εμφάνιση των καινούργιων ρυτίδων, οι οποίες οφείλονται στις εκφράσεις. H εφαρμογή ενισχύεται από την ουσία Kombuchka, η οποία προέρχεται από τη ζύμωση του μαύρου τσαγιού και λειτουργεί ως υλικό που γεμίζει τις ρυτίδες. Συγχρόνως, περιέχει Sepilift, ένα φυτικό παράγωγο που συσφίγγει τις ίνες του κολλαγόνου. Η θεραπεία αποτελείται από μια σειρά από μάσκες και πίλινγκ, που διαδέχονται το ένα το άλλο με τέτοιον τρόπο ώστε να πολλαπλασιάζεται η αποτελεσματικότητά τους».
INFO: Η λάμψη γίνεται εμφανής από την πρώτη επίσκεψη. Για την ολοκλήρωση, ωστόσο, των αποτελεσμάτων, η θεραπεία πρέπει να επαναλαμβάνεται 6 φορές με συχνότητα 1-2 φορές την εβδομάδα. Το κόστος κυμαίνεται στα 150€.

Λάμψη στο μάξιμουμ: Ενέσεις βαθιάς ενυδάτωσης
Το νερό και οι βιταμίνες είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την καλή εικόνα της επιδερμίδας. Ο μόνος τρόπος για να φτάσουν μέσα στο δέρμα και να το ωφελήσουν είναι η μεσοθεραπεία.
Πώς γίνεται Το πρώτο συνθετικό του ονόματος, η λέξη «μέσο», εξηγεί ότι η διοχέτευση γίνεται στη μεσαία στιβάδα του δέρματος. «Για να πετύχουμε την ενυδάτωση και την παραμονή της υγρασίας μέσα στο δέρμα, κάνουμε ενέσεις με υαλουρονικό οξύ», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Κωνσταντίνος Φλώρος και προσθέτει: «Τα μόρια αυτής της ουσίας λειτουργούν σαν σφουγγάρι και συγκρατούν ποσότητες νερού πολλαπλάσιες του βάρους τους. Έτσι, εξασφαλίζουμε βαθιά ενυδάτωση, η οποία διαρκεί για μήνες. Συγχρόνως, για να δώσουμε στο δέρμα τη λάμψη της υγείας, ενισχύουμε το ενέσιμο διάλυμα με βιταμίνες C και Ε, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση, και βιταμίνη Α, η οποία ρυθμίζει τις λειτουργίες των κυττάρων στο σύνολό τους».
INFO: Εφαρμόζεται σε μία επίσκεψη στο ιατρείο και τα αποτελέσματα γίνονται αμέσως εμφανή. Ωστόσο, αν υπάρχει ανάγκη, μπορεί να επαναληφθεί μετά από 1 μήνα. Το κόστος της μεθόδου ξεκινά από 100€.