Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF και το βρετανικό Ινστιτούτο Διατροφής του Πανεπιστημίου του Aberdeen προτείνουν ένα διαιτολόγιο χωρίς κρέας (κόκκινο και μη) με στόχο αφενός να βελτιώσουμε την υγεία μας (μια που ειδικά το κόκκινο κρέας συνδέεται και με καρκινογένεση) και αφετέρου να βελτιώσουμε… την υγεία του πλανήτη. Η πρόταση της οργάνωσης και των διαιτολόγων που αυτή συμβουλεύτηκε περιλαμβάνει κρέας σε ποσοστό μόλις 4% των ημερήσιων θερμίδων – το βρετανικό διαιτολόγιο σήμερα περιλαμβάνει κρέας σε ποσοστό 16% των θερμίδων.

Η πρόταση λέγεται «Livewell 2020» και συνιστά περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά. Περιορίζει στο ελάχιστο τα επεξεργασμένα προϊόντα, επειδή η παραγωγή τους παράγει και πολλά αέρια θερμοκηπίου.

Οι διαιτολόγοι που συνέταξαν το διαιτολόγιο αναφέρουν ότι η δίαιτα είναι σχετικά χαμηλή σε υδατάνθρακες, αν και δέχεται σοκολάτες, τσιπς και άλλα… ανθυγιεινά ή παχυντικά, σε μικρές πάντως ποσότητες. Συγκεκριμένα, το διαιτολόγιο προτείνει να παίρνουμε το 35% των θερμίδων μας από φρούτα και λαχανικά, το 29% από δημητριακά, ψωμί, ρύζι και πατάτες, το 15% από γαλακτοκομικά, το 4% από κρέας και το υπόλοιπο από όσπρια ή «παρεκτροπές» σε γλυκά και επεξεργασμένα τρόφιμα. Γενικά, το μενού πριμοδοτεί τα προϊόντα που είναι εποχής και παράγονται κοντά – ώστε να αποφεύγονται οι μετακινήσεις, αλλά και οι εντατικές καλλιέργειες, τα θερμοκήπια κλπ.

Το κόστος της στη Βρετανία είναι σχετικά χαμηλό, αφού το εβδομαδιαίο μενού κοστολογήθηκε για ένα άτομο στις 29 λίρες Αγγλίας, ενώ το σημερινό «συμβατικό» μενού υπολογίστηκε ότι φτάνει τις 32.

Με το διαιτολόγιο αυτό, οι ειδικοί πιστεύουν ότι όχι μόνο θα ωφελήσουμε την υγεία μας, αλλά το 2020 θα μπορούμε να προσεγγίσουμε και το στόχο μας ως προς τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου – το «όνειρό» μας είναι να μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 70%.

Το προτεινόμενο μενού μπορείτε να το βρείτε (στα αγγλικά) στη διεύθυνση http://www.wwf.org.uk/what_we_do/campaigning/food_campaign/livewell_2020/