Βουδαπέστη
Οι γέφυρες, τα παλάτια και τα κτίρια Art Nouveau συνθέτουν μία ατμόσφαιρα σαν κινηματογραφικό σκηνικό. Γι’ αυτό, άλλωστε, και η Μαντόνα διάλεξε να γυρίσει την «Εβίτα» στη Βουδαπέστη. Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, γνωστή και ως «Παρίσι της Ανατολικής Ευρώπης», αποτελείται από τη Βούδα και την Πέστη. Οι δύο πόλεις χωρίζονται από το Δούναβη, αλλά ενώνονται από 6 γέφυρες στολισμένες περίτεχνα. Επισκεπτόμαστε την Πλατεία Ηρώων, περπατάμε στα γραφικά σοκάκια του ιστορικού κέντρου, ανεβαίνουμε στο λόφο Γκέλερτ για να θαυμάσουμε τη θέα στην πόλη. Τα ιαματικά λουτρά αποτελούν μέρος της καθημερινότητας, αφού εδώ αναβλύζουν περισσότεροι από 100 θερμοί πίδακες. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι διαμόρφωσαν τα πρώτα spa. Στη νεότερη ιστορία, οι Τούρκοι έχτισαν μεγαλοπρεπή λουτρά με μαρμάρινα χαμάμ και οι Αψβούργοι, οι μονάρχες της Αυστρίας, έβαλαν την πινελιά της πολυτέλειας.

Λουτρά Gellert
Στους πρόποδες του λόφου Γκέλερτ, το ξενοδοχείο και τα λουτρά με το ίδιο όνομα είναι δύο αριστουργήματα αρχιτεκτονικής με χρωματιστά βιτρό, σκαλιστές κολόνες, ροκοκό τοιχογραφίες και πολύχρωμα μωσαϊκά. Χτίστηκαν ανάμεσα στο 1912 και το 1918, όταν το καλλιτεχνικό ρεύμα της Αrt Nouveau ήταν στις μεγάλες του δόξες, καταστράφηκαν στους βομβαρδισμούς του πολέμου, αλλά στη συνέχεια αποκαταστάθηκαν. Το συγκρότημα των λουτρών διαθέτει 2 μεγάλες κεντρικές πισίνες, η μία με θερμοκρασία 36° C και η άλλη με 38° C, αλλά και 2 εξωτερικές, μία με τεχνητά κύματα και μία που αφρίζει σαν τζακούζι. Το νερό περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, χλώριο, φθόριο και θειάφι. Οι ιατρικές ενδείξεις του περιλαμβάνουν τις ασθένειες των αρθρώσεων, προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, νευραλγία, αγγειοπάθειες, ασθένειες του κυκλοφορικού και αναπνευστικού συστήματος.
INFO Η είσοδος στο spa κοστίζει 10€. Το δίκλινο δωμάτιο στο ξενοδοχείο «Danubius Hotel Gellert» στοιχίζει 114€ (www.danubiushotels.com).

Κάρλοβι Βάρι
Μια φορά κι έναν καιρό, το Κάρλοβι Βάρι (ή, όπως μεταφράζεται, «Τα λουτρά του Καρόλου», του βασιλιά της Βοημίας που ίδρυσε την πόλη) ήταν το σημείο συνάντησης όλης της καλής κοινωνίας της Ευρώπης, από τους βασιλιάδες μέχρι τους διανοούμενους και τους διάσημους μουσουργούς (Γκέτε, Μπετόβεν, Μαρξ). Η νεότερη εποχή της αριστοκρατίας σηματοδοτήθηκε από τα γυρίσματα του «Casino Royale», της πρώτης ταινίας του Ντάνιελ Κραιγκ ως Τζέιμς Μποντ. Σήμερα, το Κάρλοβι Βάρι της ανατολικής Τσεχίας είναι ένα από τα πιο λαμπερά σημεία στον παγκόσμιο χάρτη της ξεκούρασης και της αναζωογόνησης. Εδώ, το spa παίρνει τις διαστάσεις αληθινής ιατρικής θεραπείας, με αναλυτικές εξετάσεις και διάφορες εγχύσεις, που ολοκληρώνουν την ιαματική δράση του νερού και του μασάζ. Επιπλέον, όμως, βρίσκουμε και τις κλασικές θεραπείες των spa, από τάι μασάζ μέχρι πεντικιούρ. Οι βόλτες στα πάρκα του κέντρου της πόλης έχουν το άρωμα της γκοφρέτας-spa (στα τσέχικα «lázeňské oplatky»), του χαρακτηριστικού γλυκού της πόλης. Πρόκειται για ένα τραγανό μπισκότο που αποτελείται από 2 φύλλα γκοφρέτας και κρέμα βανίλια ή σοκολάτα ανάμεσά τους. Παρασκευάστηκε για πρώτη φορά από ένα ζαχαροπλάστη στο Κάρλοβι Βάρι το 1856 και η γεύση της παραμένει ίδια από τότε.

Savoy Westend
Στην πιο ιστορική συνοικία της πόλης, εκεί όπου βρίσκονται οι αριστοκρατικές βίλες του 19ου αιώνα, κυριαρχεί με την ομορφιά και τη ρομαντική του αρχιτεκτονική το επιβλητικό ξενοδοχείο «Savoy Westend». Έργο του βιεννέζου αρχιτέκτονα Άλφρεντ Μπάγιερ, άνοιξε τις πόρτες του το 1897, ενώ το 2005 υπέστη ριζική ανακαίνιση. Το spa του ξενοδοχείου έχει έκταση 3.000 τ.μ. και είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Προσφέρει περισσότερες από 150 θεραπείες ομορφιάς, χαλάρωσης και αναζωογόνησης, από τις πιο κλασικές με το ιαματικό νερό μέχρι τα μηχανήματα της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, όπως το LPG Endermologie (μηχανικό μασάζ για σύσφιγξη και κυτταρίτιδα) και το VIP Lipoline (υπερηχητικά ακουστικά κύματα για τοπικό αδυνάτισμα). Εκείνο, όμως, για το οποίο είναι διάσημα τα λουτρά είναι η θεραπευτική συμβολή που έχει η κατάποση του νερού σε ασθένειες του γαστρεντερικού (από έλκος μέχρι χρόνια δυσκοιλιότητα) και σε μεταβολικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.
INFO Η επίσκεψη στο spa για μία θεραπεία την ημέρα κοστίζει 25€. Το δίκλινο δωμάτιο στοιχίζει 120€ (www.savoywestend.cz).

Σλοβακία
Τα παρθένα δάση της Σλοβακίας ξεχωρίζουν για την υπέροχη φύση τους, αλλά και για τις ιαματικές πηγές. Στο Τρενσιάσκε και το Ρατζέσκε τα λουτρά χρονολογούνται από το Μεσαίωνα. Στο χωριό Πιέστανυ, ένα ολόκληρο νησί του ποταμού Βαχ έχει ονομαστεί «Spa Island», με πηγές και εγκαταστάσεις τόσο πλούσιες, όσο θα ταίριαζαν στο μοναδικό νησί του κόσμου με αυτό το όνομα. Η ιστορία ξεκινά πριν από 200 χρόνια, όταν ανακαλύφτηκε ότι το νερό είναι ιαματικό. Περιέχει 1.500 mg ιχνοστοιχείων ανά λίτρο και η θερμοκρασία του είναι σταθερά στους 67-69° C. Το νερό πηγάζει από τα 2.000 μ. κάτω από την επιφάνεια της Γης και στην πορεία του εμπλουτίζεται με όλες τις ιαματικές ουσίες της γης. Το ίδιο πλούσια είναι η λάσπη του ποταμού, η οποία θεωρείται μοναδική στον κόσμο και χρησιμοποιείται για την ανακούφιση ρευματισμών, αρθριτικών, ισχυαλγίας, τραυματισμών και γυναικολογικών διαταραχών. Έχει, όμως, θεραπευτική δράση και στο δέρμα, αντιμετωπίζοντας δερματοπάθειες αλλά και προβλήματα ομορφιάς.

Thermia Palace
Ο άνθρωπος που ανακάλυψε τη θεραπευτική δράση του νερού και της λάσπης του Πιέστανυ έχτισε στις αρχές του 20ού αιώνα το «Thermia Palace». Σήμερα το επισκέπτονται πολιτικοί και βασιλείς από τις άκρες του κόσμου και δοκιμάζουν τα 60 θεραπευτικά προγράμματα του πεντάστερου «Irma Health Spa». Οι γιατροί και οι φυσικοθεραπευτές του χρησιμοποιούν τις πιο μοντέρνες ιατρικές γνώσεις για να ανακουφίσουν με τη λουτροθεραπεία χρόνιες παθήσεις. Για μια βελτίωση στην κατάσταση των ασθενών χρειάζονται τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Το μενού περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, θεραπείες αρωματοθεραπείας (25΄, 24€), μασάζ με τέσσερα χέρια (50΄, 50€) και μασάζ με ζεστές πέτρες (70΄, 44€).
INFO Το δίκλινο δωμάτιο στοιχί-ζει 166€ (www.spapiestany.sk).