Αν σας ενδιαφέρουν οι μεγάλες αλλαγές που δρομολογήθηκαν από σήμερα στο ΙΚΑ, μπορείτε να ενημερωθείτε (σχετικά με τη συνταγογράφηση φαρμάκων, τη διενέργεια εξετάσεων, όπως και για την εξέταση από οικογενειακό γιατρό) στο site του Ιδρύματος http://www.ika.gr/gr/infopages/news/20110204.cfm

Σε γενικές γραμμές, με τις αλλαγές που ισχύουν από σήμερα, μπορείτε να πηγαίνετε να εξεταστείτε σε οποιονδήποτε συμβεβλημένο γιατρό (δηλαδή εντός λίστας). Ραντεβού με τους γιατρούς ανακοινώθηκε ότι μπορείτε να κλείνετε τηλεφωνικά από αύριο ή μεθαύριο στο 184 – είναι ο παλιός αριθμός για τα τηλεφωνικά ραντεβού με τον οικογενειακό γιατρό και αυτός τουλάχιστον δεν αλλάζει. Θεωρητικά, μπορείτε να ζητήσετε ραντεβού με οποιονδήποτε γιατρό από τη λίστα, αλλά καλό είναι, προτού πάτε στα ιατρεία τους, να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά και με τους ίδιους, για να βεβαιωθείτε ότι έχουν αποδεχτεί τη συνεργασία τους και ότι θα σας εξετάσουν –πιθανόν, δηλαδή, κάποιοι από τους γιατρούς της λίστας να μην έχουν αποδεχτεί τους όρους συνεργασίας που θέτει το υπουργείο.

Για τα παραπεμπτικά εξετάσεων, πρέπει να αναγράφονται από τους γιατρούς της λίστας και οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να τις κάνουν σε μονάδες του ΙΚΑ, αλλά και σε διαγνωστικά κέντρα συμβεβλημένα με το ΙΚΑ. Εντούτοις, βεβαιωθείτε ότι θα καλυφθείτε οικονομικά από το ΙΚΑ προτού τις κάνετε.

Όσον αφορά τον τρόπο συνταγογράφησης, κάθε ασφαλισμένος προβλέπεται να έχει το συνταγολόγιό του. Αυτό, όμως, δεν έχει διανεμηθεί ακόμα. Αν δεν επείγεστε, περιμένετε να το πάρετε. Αν όμως επείγεστε, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι προς το παρόν καλύπτεστε από το βιβλιάριό σας – να έχετε, δηλαδή, μαζί σας οπωσδήποτε το βιβλιάριο ασθενείας.