Θα ήθελα να ρωτήσω πώς προκαλείται η στηθάγχη prinzmetal. Συνδέεται με το στρες ή μήπως με το νευρικό σύστημα του πάσχοντα; Μπορεί κάποιος να κάνει εξετάσεις εξαιτίας ενός τέτοιου επεισοδίου και να μην δείξουν αλλοιώσεις αλλά ωστόσο να πάσχει από το πρόβλημα;
Ευχαριστώ

Στέλλα Κοντογιάννη – Αλεξανδρή

Η στηθάγχη Prinzmetal είναι μία πάθηση όχι και τόσο συχνή που εμφανίζεται κυρίως σε νέους ανθρώπους, οφείλεται τις περισσότερες φορές σε σπασμό των στεφανιαίων αρτηριών και μπορεί να συνυπάρχει με αθηροσκλήρυνση. Όχι σπάνια, εμφανίζεται σε κατάσταση ηρεμίας χωρίς καμία σωματική προσπάθεια.
Ο σπασμός εάν διαρκέσει πολύ μπορεί να προκαλέσει ακόμα και οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και μπορεί να αναπαραχθεί στο εργαστήριο με κάποια φάρμακα τα οποία χορηγούνται ενδοαρτηριακά.
Η στηθάγχη Prinzmetal μπορεί να πυροδοτηθεί από έντονο στρες, το κάπνισμα, την έκθεση στο κρύο, τη χρήση ναρκωτικών ουσιών κ.α.
Έχει ιδιαίτερα Η.Κ.Γ.ικά χαρακτηριστικά όμοια με εκείνα του εμφράγματος και από το στεφανιογραφικό έλεγχο δεν διαπιστώνουμε αθηρωματικές στενώσεις στα αγγεία. Παρ’ όλα αυτά ο ασθενής πρέπει να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή όπως π.χ. νιτρώδη, ανταγωνιστές ασβεστίου, στατίνες και να παρακολουθείται τακτικά από καρδιολόγο.