Νεότερη έρευνα δείχνει ότι τα φάρμακα που κράτησαν έως τώρα στη ζωή τον επικεφαλής της εταιρείας Apple, Steve Jobs, είναι αποτελεσματικά σε σημαντικό βαθμό. Υπενθυμίζουμε ότι ο Jobs εμφάνισε μια ιδιαίτερα δύσκολη μορφή καρκίνου του παγκρέατος το 2008 και ακολούθησε, κατά σύσταση των γιατρών του, μια σχετικά νέα θεραπεία, που συνδυάζει δύο αναστολείς της κινάσης. Τώρα οι έρευνες δείχνουν ότι ίσως τα φάρμακα αυτά να είναι πράγματι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου του παγκρέατος, από την οποία πάσχει και ο Jobs.

Η συγκεκριμένη κακοήθεια στο παρελθόν αντιμετωπιζόταν μόνο χειρουργικά και στη συνέχεια φαρμακευτικά χορηγείτο ως χημειοθεραπεία η στρεπτοζοκίνη. Την εποχή που νόσησε, όμως, ο επικεφαλής της Apple ολοκληρώνονταν οι έρευνες για δύο αναστολείς της κινάσης. Επειδή αυτές οι έρευνες απέπνεαν αισιοδοξία, οι θεράποντες γιατροί του τού πρότειναν να ενταχθεί στην επόμενη φάση της κλινικής έρευνας, προκειμένου να λάβει τα σκευάσματα πειραματικά – τα ίδια φάρμακα χορηγήθηκαν και σε άλλους 171 ασθενείς.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι, χορηγούμενα χωριστά το καθένα (και όχι σε συνδυασμό), αύξαναν το προσδόκιμο ζωής κατά 11 μήνες σε σύγκριση με όσους είχαν καρκίνο της ίδιας μορφής και του ίδιου σταδίου, αλλά έπαιρναν διαφορετικά φάρμακα. Τώρα διερευνάται μήπως ο συνδυασμός τους είναι ακόμα πιο αποτελεσματικός από τη μεμονωμένη χορήγηση. Πρόκειται για τους αναστολείς σουνιτινίβη και εβερόλιμους.

Ο πρόεδρος της Apple, πάντως, ξαναπήρε πρόσφατα «άδεια επ’ αόριστον», όπως είχε κάνει προ δύο ετών. Τότε ο παγκρεατικός καρκίνος είχε κάνει μετάσταση στο ήπαρ του και ο Jobs έλειψε για να κάνει μεταμόσχευση ήπατος. Όταν συνήλθε από τη μεταμόσχευση και τη χημειοθεραπεία, επανήλθε στην εργασία του. Τώρα φαίνεται πως παρουσιάστηκαν πάλι μεταστάσεις και ο Jobs χρειάζεται και πάλι να αφήσει τη δουλειά για να φροντίσει την υγεία του.