Η αλήθεια είναι πως η καλύτερη λύση για να τρώμε φρέσκα ψάρια είναι να τα…ψαρεύουμε μόνοι μας. Δυστυχώς όμως επειδή αυτό σπάνια είναι εφικτό, μία ασφαλής λύση είναι να ψωνίζουμε από κάποιον που γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε. Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να καταλάβουμε αν ένα ψάρι είναι φρέσκο, πολυκαιρισμένο ή και μπαγιάτικο.

Πως θα καταλάβουμε ότι το ψάρι είναι φρέσκο:

ΌΤΑΝ ΤΟ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ

*τα μάτια του είναι καθαρά, λαμπερά και εξέχουν. Στην αντίθετη περίπτωση είναι θολά, έχουν αίμα, είναι βουλιαγμένα μέσα στο κεφάλι ή δεν υπάρχουν και καθόλου!

*τα βράγχια του είναι υγρά και κόκκινα ή ροζ και όχι στεγνά, θαμπά ή καφετιά.

*σχηματίζει τόξο όταν το τοποθετούμε στην παλάμη μας, πράγμα που σημαίνει πως η ουρά και το κεφάλι του κοιτάνε προς τα πάνω. Επίσης διατηρεί το σχήμα του και δεν παρουσιάζει ορατές αλλοιώσεις και παραμορφώσεις.

*είναι κατά κανόνα σκληρό και άκαμπτο και όταν το πιέζουμε με το δάχτυλο δεν βουλιάζει αλλά το δέρμα του επανέρχεται αμέσως (Αυτό δεν ισχύει για τον μπακαλιάρο που όσο φρέσκος κι αν είναι το κρέας του είναι μαλακό).

*είναι λαμπερό και έχει το φυσιολογικό του χρώμα, για παράδειγμα το μπαρμπούνι είναι κόκκινο και το φαγκρί ροζ.

*τα λέπια του είναι καθαρά και γυαλιστερά αλλά όχι γλοιώδη.

*έχει ευχάριστη οσμή και μυρίζει θάλασσα (ιώδιο).

ΌΤΑΝ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ

*απολεπίζεται ευκολότερα όταν το καθαρίζουμε και τα εντόσθιά του βγαίνουν ολόκληρα χωρίς να σπάσουν.

*ανοίγει όταν το τηγανίζουμε.

ΌΤΑΝ ΤΟ ΤΡΩΜΕ

*το κόκαλο του είναι άσπρο.

*δεν θρυμματίζεται, αλλά η σάρκα αποσπάται εύκολα από το κόκαλο.