Ένα συστατικό του κόκκινου κρασιού μπορεί να βοηθήσει έμμεσα στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με έρευνα ειδικών από το Κλίβελαντ. Συγκεκριμένα, εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη του κρασιού (αντιοξειδωτική ουσία που περιέχεται σε αυτό) αυξάνει την αποτελεσματικότητα μιας άλλης ουσίας και συγκεκριμένα του φαρμάκου ραπαμυκίνη.

Η ραπαμυκίνη είναι κυρίως ανοσοκατασταλτικό φάρμακο και χορηγείται συνήθως σε όσους κάνουν μεταμόσχευση, όμως επειδή διαπιστώθηκε ότι έχει αντικαρκινική δράση, άρχισε να δοκιμάζεται και ως χημειοθεραπευτικό σκεύασμα για κακοήθειες. Σύντομα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι αν και η ραπαμυκίνη είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση των όγκων, εντούτοις κάποια στιγμή σε πολλές περιπτώσεις σταματούσε να επενεργεί και τα καρκινικά κύτταρα παρουσίαζαν ένα είδος αντίστασης σε αυτήν -τη «συνήθιζαν» με δυο λόγια. Τότε οι ειδικοί δοκίμασαν διάφορες ουσίες που να ενισχύουν την ραπαμυκίνη και σε αυτό το πλαίσιο πειραματίστηκαν και με τη ρεσβερατρόλη.

Όντως, η προσθήκη ρεσβερατρόλης στη ραπαμυκίνη έκανε τα καρκινικά κύτταρα ξανά ευάλωτα στο φάρμακο. Τα καρκινικά κύτταρα που έδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία στο συνδυασμό και μειώθηκαν σε ποσοστό 50% ήταν από κακοήθεια του μαστού.

Τα πειράματα έγιναν, όμως, σε εργαστήριο (δηλαδή τα καρκινικά κύτταρα εκτέθηκαν στο συνδυασμό των 2 ουσιών σε δοκιμαστικά σωληνάρια) και δεν έχουν γίνει ακόμα δοκιμές σε ανθρώπους. Μελετάται να παρασκευαστεί σύντομα φάρμακο που να συνδυάζει τις 2 προαναφερόμενες ουσίες. Προς το παρόν μην πειραματιστείτε μόνοι ή μόνες παίρνοντας μαζί με το φάρμακό σας κρασί, γιατί το αλκοόλ δεν πρέπει να συνοδεύει καμία φαρμακευτική ουσία.