Ερευνητές από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Καρολίνα δοκίμασαν την ψυχολογική επίδραση που είχε σε άτομα με κατάθλιψη η ευκαιριακή ενασχόληση με παιχνίδια στον υπολογιστή ή σε κονσόλα και διαπίστωσαν μεγάλα οφέλη. Συγκεκριμένα, πειραματίστηκαν με τα παιχνίδια «Bejeweled 2», «Peggle» και «Bookworm Adventures». Οι εθελοντές που τα έπαιζαν περίπου 3 φορές την εβδομάδα, για 1 ώρα τη φορά, παρουσίασαν σχεδόν 50% βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψής τους.

Οι ερευνητές ανέθεσαν συγκεκριμένα στους μισούς από τους συμμετέχοντες εθελοντές (στο σύνολο 59) να παίζουν ένα από τα προαναφερόμενα παιχνίδια και στους άλλους μισούς την ίδια ώρα να σερφάρουν στο site του αμερικανικού υπουργείου Υγείας, αναζητώντας άρθρα σχετικά με την κατάθλιψη. Όσοι έπαιζαν την ώρα που οι άλλοι ενημερώνονταν για την κατάθλιψη, παρουσίασαν βελτίωση της τάξης του
30-60%.


Όμως, η έρευνα παρουσιάζει 2 σημαντικά μειονεκτήματα. Το ένα είναι ότι εν μέρει χρηματοδοτήθηκε από εταιρεία που εμπορεύεται βιντεοπαιχνίδια. Το άλλο είναι ότι όσοι έπαιζαν συγκρίθηκαν με άτομα που ενημερώνονταν για το πρόβλημά τους και όχι με ομοιοπαθείς που ασχολούνταν με κάτι πραγματικά ουδέτερο – δηλαδή η ενημέρωση για την κατάθλιψη δεν αποτελεί επακριβώς ουδέτερη ενασχόληση, ώστε να συγκριθεί με την αποτελεσματικότητα άλλων ενασχολήσεων, πόσο μάλλον ψυχαγωγικών.

Εντούτοις, δεν χάνει τίποτα κανείς να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών στη βελτίωση της διάθεσής του.