Ο τρόπος που απεικονίζουν οι γυναίκες τον εαυτό τους μπορεί να αποκαλύψει αν πάσχουν από κάποια διατροφική διαταραχή ή όχι, ανακοίνωσαν ισραηλινοί ερευνητές, οι οποίοι μελέτησαν 36 γυναίκες με ανορεξία ή βουλιμία και 40 γυναίκες που δεν είχαν καμία διατροφική διαταραχή.

Οι μισές από τις εθελόντριες ήταν παχουλές έως αρκετά παχιές και οι άλλες μισές είχαν φυσιολογικό βάρος. Πάντως, αυτό ίσχυε και στα δύο «δείγματα». Δηλαδή, οι μισές γυναίκες είχαν φυσιολογικό βάρος και στην ομάδα με τις διατροφικές διαταραχές. Όμως, μη διαβάσετε παρακάτω προτού ζωγραφίσετε το σώμα σας, γιατί θα επηρεαστείτε και τότε το σχέδιό σας δεν θα είναι πλέον αυθόρμητο και αποκαλυπτικό. Πρέπει, δηλαδή, να σκιτσάρετε τον εαυτό σας χωρίς να ξέρετε τι «δείχνει» εκ των υστέρων κάθε ζωγραφιά.

Οι ερευνητές ζήτησαν, πάντως, από τις γυναίκες να ζωγραφίσουν τον εαυτό τους έτσι όπως τον βλέπουν εκείνες – ουσιαστικά να τον σκιτσάρουν. Δεκαπέντε λεπτά μετά πήραν τα σχέδια και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με ανορεξία ή βουλιμία έτειναν να ζωγραφίζουν το σώμα τους είτε με μεγάλο λαιμό είτε σχεδόν χωρίς λαιμό.

Επίσης, όσες είχαν διαταραχή έτειναν να ζωγραφίζουν έντονα τα χείλη και γενικά μεγάλο ή τονισμένο το στόμα. Έμφαση έδιναν και στους μηρούς (μεγαλύτερους από το κανονικό), όπως και γενικά στα πόδια.

Στις περισσότερες ζωγραφιές των γυναικών με πρόβλημα βουλιμίας ή ανορεξίας τα σκίτσα δεν είχαν καλοσχεδιασμένα πόδια ή αυτά ήταν κάπως «αποσυνδεδεμένα» και σε κάποιες περιπτώσεις οι γυναίκες απέφευγαν τελείως να τα ζωγραφίσουν.