Αποτελεσματικός διαπιστώθηκε ότι είναι ο ειδικός βηματοδότης που τοποθετήθηκε πειραματικά στον εγκέφαλο 50 ατόμων με σοβαρή διαταραχή στις ΗΠΑ. Τα άτομα αυτά έπασχαν από διάφορες μορφές ιδεοψυχαναγκασμού, όπως για παράδειγμα έντονες εμμονές (π.χ. να πλένουν κάθε 5 λεπτά τα χέρια τους ή να επαναλαμβάνουν διαρκώς τις ίδιες κινήσεις και πράξεις ανεξέλεγκτα, χωρίς ουσιαστικά συνειδητή επιλογή, αλλά από παρόρμηση).

Η τεχνική ανακούφισε σημαντικά τους εθελοντές ασθενείς, αλλά ο επικεφαλής της ομάδας που εφάρμοσε την πειραματική θεραπεία τονίζει ότι αυτή πρέπει να περιορίζεται μόνο σε άτομα που δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημά τους με κανέναν άλλον τρόπο και εφόσον το πρόβλημα αυτό καθαυτό διαταράσσει σε σημαντικό βαθμό τη ζωή τους.

Ο «βηματοδότης εγκεφάλου» έχει ήδη πάντως υιοθετηθεί ως λύση σε άλλες σοβαρές παθήσεις, όπως η νόσος του Πάρκινσον, ώστε οι ασθενείς να ελέγχουν το τρέμουλό τους και άλλα συμπτώματα της ασθένειάς τους. Επίσης, έχει υιοθετηθεί και για σοβαρές περιπτώσεις κατάθλιψης οι οποίες δεν θεραπεύονται με ψυχοθεραπεία, αλλά ούτε και με φάρμακα, και στις οποίες το άτομο δείχνει έντονες τάσεις αυτοκαταστροφής ή έχει αυτοκτονικές ιδέες. Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται σε άτομα με ψυχαναγκαστικές τάσεις.

Όσον αφορά τα άτομα με ψυχαναγκασμό, οι ειδικοί τοποθέτησαν στους εγκεφάλους τους ηλεκτρόδια πάχους περίπου ενός χιλιοστού, τα οποία ήταν συνδεδεμένα με επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Τα ηλεκτρόδια διήγειραν με ηλεκτρισμό συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, ώστε να παρεμβαίνουν στο «κύκλωμα» που ανατροφοδοτεί τον ψυχαναγκασμό.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες που παρακολούθησαν την πορεία αυτών των 50 ατόμων επί 8 χρόνια, όλοι τους παρουσίασαν σημαντική βελτίωση. Όταν αφαιρέθηκε η συσκευή, πάντως, όλα επανήλθαν στην προτέρα κατάσταση και ο ψυχαναγκασμός τους εκδηλώθηκε ξανά με την παλαιότερη ένταση. Σε κανέναν, πάντως, τα συμπτώματα δεν υποχώρησαν πλήρως. Απλώς η κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά και ήταν σχετικά αντιμετωπίσιμη.