Ερευνητές από το Βρετανικό Αντικαρκινικό Κέντρο Ερευνών κατάφεραν να αποτρέψουν μετάσταση καρκίνου του μαστού σε άλλα όργανα αναστέλλοντας τη δράση ενός και μόνο ενζύμου. Το κατάφεραν μέχρι στιγμής σε πειραματόζωα, αλλά η τεχνική θα δοκιμαστεί και σε ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί «μπλόκαραν» το ένζυμο LOXL2. Όπως αναφέρουν στην έρευνά τους, το επέλεξαν ως στόχο επειδή διαπίστωσαν ότι παίζει σημαντικό ρόλο στις μεταστάσεις. Επιπλέον, όπως εξήγησαν, το 90% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται σε μεταστάσεις, οπότε είχαν ως πρώτη προτεραιότητά τους ένα σκεύασμα που να αναστέλλει ή να αποτρέπει τις μεταστάσεις και όχι ένα σκεύασμα που θα αντιμετώπιζε απλώς τον πρωτογενή όγκο.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, διερεύνησαν ποια ένζυμα είναι ιδιαίτερα ενεργά στην αρχική φάση των μεταστάσεων και κατέληξαν στο προαναφερόμενο. Αυτό επίσης έχει παρατηρηθεί ότι παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ειδικά στις γυναίκες που παρουσιάζουν μεταστάσεις μετά από επέμβαση για καρκίνο στο μαστό. Καθώς είχαν, λοιπόν, τη βεβαιότητα ότι αυτή η χημική ουσία διευκολύνει τα καρκινικά κύτταρα να ξεφύγουν από τον ιστό του μαστού και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, ώστε να οδεύσουν σε άλλα όργανα και να κάνουν μεταστάσεις, ανέστειλαν τη δράση της με αντισώματα και διάφορες χημικές ουσίες.

Με τα σκευάσματα που χρησιμοποίησαν επί τούτου στα πειραματόζωα, κατάφεραν να σταματήσουν κάθε μετάσταση! Τώρα έχουν αποφασίσει να δοκιμάσουν τις ίδιες φαρμακευτικές ουσίες και σε γυναίκες, αλλά είναι άγνωστο πότε ακριβώς θα αρχίσουν τα ανθρώπινα πειράματα.