Μία έρευνα που έγινε ειδικά για τους παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της εξωσωματικής γονιμοποίησης έδειξε ότι ειδικά το στρες δεν παίζει κανένα ρόλο. Ενώ, δηλαδή, όλοι θωρούν το στρες σημαντικό παράγοντα στην εξωσωματική, η έρευνα έδειξε το αντίθετο.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στη «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση», «τελικά είναι μύθος η άποψη ότι το στρες δυσχεραίνει τη σύλληψη και την κυοφορία». Οι ειδικοί μελέτησαν επί τούτου 14 παλαιότερες έρευνες, στις οποίες είχαν ληφθεί υπόψη τα ιστορικά 3.583 γυναικών. Σε όλες αυτές τις έρευνες είχαν καταγραφεί τα επίπεδα του στρες των γυναικών, αλλά και η τυχόν κατάθλιψη, πριν από την τεχνητή γονιμοποίηση και μετά. Υπολόγισαν την αποτελεσματικότητα της γονιμοποίησης με όριο τον ένα κύκλο τεχνητής γονιμοποίησης – δεν έλαβαν, δηλαδή, υπόψη τους τυχόν δεύτερη και τρίτη προσπάθεια.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες έμειναν έγκυες ανεξαρτήτως των επιπέδων του στρες τους – δηλαδή το ποσοστό επιτυχούς σύλληψης ήταν το ίδιο και σε όσες ήταν πολύ χαλαρές και σε όσες παρουσίαζαν υψηλά επίπεδα στρες. Οι ειδικοί, μάλιστα, θεωρούν ότι η έρευνά τους θα ανακουφίσει πολλές γυναίκες, επειδή οι περισσότερες τείνουν να ενοχοποιούν τον εαυτό τους και να πιστεύουν ότι «φταίει το στρες τους που δεν μπορούν να κάνουν παιδί».

Αυτή η πεποίθησή τους όμως, ότι δηλαδή ευθύνεται το ανεξέλεγκτο άγχος τους, όχι μόνο δεν τις βοηθά να χαλαρώσουν, αλλά τις στρεσάρει ακόμα περισσότερο. Τουλάχιστον τώρα θα έχουν ένα λόγο να χαλαρώσουν – δεν θα χρειάζεται να στρεσάρονται και για το άγχος τους.