Οι παλιοί συνηθίζουν να λένε πως είναι αμαρτία να πετάς το ψωμί, ίσως επειδή το στερήθηκαν και έτσι έμαθαν και να το εκτιμούν. Η αλήθεια είναι βέβαια πως το ψωμί που τρώμε στις μέρες μας σπάνια παραμένει νόστιμο και φρέσκο την επόμενη της αγοράς του. Εκτός λοιπόν, από το να το διατηρούμε σε κλειστό μέρος (π.χ. ψωμιέρα) κατά προτίμηση τυλιγμένο σε ύφασμα (π.χ. πετσέτα) ή να συντηρούμε όσο δεν πρόκειται να καταναλώσουμε άμεσα στην κατάψυξη, υπάρχουν και λύσεις για να εκμεταλλευτούμε το ήδη μπαγιάτικο ψωμί. Τέτοιες είναι:
*Να το κόψουμε σε λεπτές φέτες και να το ψήσουμε στο φούρνο στους 160 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου για να έχουμε τις δικές μας φρυγανιές ή να το τρίψουμε για να έχουμε τριμμένη φρυγανιά για τα διάφορα φαγητά που παρασκευάζουμε.
*Να το κόψουμε σε λεπτές φέτες και να το φρυγανίσουμε.
*Να το κόψουμε σε μικρά κομματάκια και να το τηγανίσουμε ή να το ψήσουμε (για αρκετή ώρα) στο φούρνο και να φτιάξουμε κρουτόν (αυτά μπορούμε να τα βάλουμε σε σαλάτες, σούπες κ.α.).
*Να το μουλιάσουμε και να το ζυμώσουμε (αφού πρώτα το έχουμε στύψει καλά) μαζί με κιμά για μπιφτέκια ή κεφτεδάκια.
*Να το βάλουμε σε σκορδαλιά.
*Να το κόψουμε σε φέτες και να το περάσουμε από χτυπημένο αυγό (όπου μπορούμε να έχουμε προσθέσει αλατοπίπερο και λίγο γάλα αν θέλουμε) και να το τηγανίσουμε μέχρι να ροδίσει. Πρόκειται για τις αγαπημένες αυγόφετες των παιδιών που σερβίρονται με ζάχαρη ή και κανέλα.
*Να το κάνουμε σκορδόψωμο (ψημένο στο φούρνο με ελαιόλαδο και σκόρδο).
*Να παρασκευάσουμε πολλές παραδοσιακές συνταγές που περιλαμβάνουν μπαγιάτικο ψωμί, αφού άλλωστε οι παλιοί είχαν βρει πολλές λύσεις για το ψωμί που δεν μπορούσαν να καταναλώσουν, προκειμένου να μην το πετάξουν.
Μπαγιάτικο ψωμί. Για να μην το πετάξουμε…
Οι παλιοί συνηθίζουν να λένε πως είναι αμαρτία να πετάς το ψωμί, ίσως επειδή το στερήθηκαν και έτσι έμαθαν και να το εκτιμούν. Η αλήθεια είναι βέβαια πως το ψωμί που τρώμε στις μέρες μας σπάνια παραμένει νόστιμο και φρέσκο την επόμενη της αγοράς του. Εκτός λοιπόν, από το να το διατηρούμε σε κλειστό μέρος […]