Κάθε φορά που ποζάρουν πάνω στο κόκκινο χαλί, είναι πιο όμορφες. Η Σάρον Στόουν δείχνει πιο ξεκούραστη, η Νικόλ Κίντμαν πιο γοητευτική, η Ντέμι Μουρ πιο λαμπερή. Τα ταμπλόιντ τούς προσάπτουν διαρκώς καινούργια λίφτινγκ, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια, αφού δεν μπορεί κανείς να κάνει τόσες επαναλαμβανόμενες επεμβάσεις. Για να σβήσουν τα σημάδια της φθοράς, κάνουν το Y-lift, μια νέα τεχνική που γυρίζει το χρόνο πίσω μέσα σε λίγα λεπτά. Στην ουσία πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική διαδικασία αύξησης των ζυγωματικών με αποτελέσματα συνολικής αναζωογόνησης σε όλο το πρόσωπο. «Τα προτεταμένα ζυγωματικά είναι το πιο δυνατό χαρακτηριστικό γνώρισμα της ομορφιάς στη σύγχρονη εποχή», λέει ο Σον Γιουνάι, ο πλαστικός χειρουργός του Μπέβερλι Χιλς με τη μακρύτερη λίστα αναμονής για ζυγωματικά. Και συνεχίζει: «Τα πρόσωπα με έντονα, ψηλά “μήλα” αποπνέουν έναν υγιή, νεανικό αέρα. Αντίθετα, όταν είναι επίπεδα, κάνουν το άτομο να δείχνει κουρασμένο και ηλικιωμένο. Προσθέτουν χρόνια στο κάτω μέρος του προσώπου και το βαραίνουν».

Τι αλλάζει στο πέρασμα του χρόνου
Αν και οι προσπάθειες να καταπολεμήσουμε το χρόνο συνήθως επικεντρώνονται στις ρυτίδες και τη χαλάρωση, εντούτοις εκείνο που πραγματικά αλλάζει είναι οι αναλογίες των οστών.
Ο σκελετός συρρικνώνεται Με τον ίδιο τρόπο που ο σκελετός συρρικνώνεται καθώς μεγαλώνουμε, εξασθενεί και η ανατομία του προσώπου. «Αν πιστεύετε ότι δείχνετε μεγαλύτερη από την ηλικία σας, τότε να κατηγορείτε τα οστά σας», ανακοίνωσε ο δρ. Ντέιβιντ Καν στην Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής. Και εξήγησε: «Καθώς μεγαλώνουμε, τα οστά του προσώπου αλλάζουν δομή και μας κάνουν να δείχνουμε πιο γερασμένοι από όσο νιώθουμε». Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσίασε, οι γυναίκες βιώνουν αυτές τις αλλαγές σε νεαρότερη ηλικία από ό,τι οι άνδρες. Φαίνεται πως η γενικότερη προδιάθεση του σώματός μας για ασθένειες του μυοσκελετικού, όπως η οστεοπόρωση, επιβαρύνει και τον τρόπο που γερνάμε.
Η ανατομία αλλοιώνεται Τα ζυγωματικά είναι πλέον συνώνυμα όχι μόνο με τη γοητεία, αλλά πολύ περισσότερο με τη νεανικότητα. Άλλωστε, ο εύρωστος σκελετός αποτελεί στοιχείο μιας νεανικής εμφάνισης, αφού, πέρα από την υφή του δέρματος, εκείνο που ουσιαστικά αλλάζει στο πέρασμα του χρόνου είναι η ανατομία των οστών. Με τον ίδιο τρόπο που το σώμα αρχίζει να συρρικνώνεται καθώς μεγαλώνουμε, αλλοιώνεται και ο σκελετός του προσώπου. Έχει, μάλιστα, παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες, οι οποίες έχουν πιο ευαίσθητο μυοσκελετικό σύστημα από τους άνδρες και είναι επιρρεπείς σε ασθένειες όπως η οστεοπόρωση, βιώνουν αυτές τις αλλαγές σε νεαρότερη ηλικία. Καθώς τα οστά δεν μπορούν να μετακινηθούν, η πορεία της γήρανσης φαίνεται να μην μπορεί να αναστραφεί. Τα καλά νέα είναι ότι οι πλαστικοί χειρουργοί καταφέρνουν να αποκαταστήσουν την ογκομετρία του προσώπου
με εμφυτεύματα.

Τι μπορεί να κάνει η επιστήμη
Για να διορθώσουν αυτού του είδους τη χαλάρωση, οι καλιφορνέζοι πλαστικοί χειρουργοί Ρίτσαρντ Φλέμινγκ και Τόμπι Μάγιερ εφαρμόζουν το «Υ-lift» (Λίφτινγκ Ζυγωματικών), μια πρωτοποριακή τεχνική που ανορθώνει μόνο τα ζυγωματικά για να πετύχει συνολική ανανέωση. «Στόχος μας είναι όχι μόνο να διορθώσουμε την αίσθηση του “βυθισμένου” προσώπου, αλλά επιπλέον να χρησιμοποιήσουμε τα ζυγωματικά για να εξασφαλίσουμε γενικότερη ανόρθωση. Καθώς ο όγκος τους “τραβάει” το δέρμα προς τα πάνω, του δίνει το υπόβαθρο για να τεντωθεί και να δείξει σφριγηλό. Ουσιαστικά, διορθώνουμε τη χαλάρωση στο κάτω μέρος του προσώπου, χωρίς όμως να χρειαστεί να αποκολλήσουμε και να τραβήξουμε την επιδερμίδα», δηλώνουν οι ίδιοι. Η αύξηση των ζυγωματικών ενδείκνυται όχι μόνο για τα πρόσωπα που υποφέρουν από τη συρρίκνωση του σκελετού λόγω ηλικίας, αλλά και για εκείνα που χρειάζονται πιο έντονες γραμμές.
Πώς γίνεται
Το Y-lift, η αύξηση δηλαδή των ζυγωματικών, μπορεί να επιτευχθεί τόσο με ενέσιμα υλικά που εφαρμόζονται στο ιατρείο, όσο και με μόνιμα εμφυτεύματα, που τοποθετούνται με χειρουργική επέμβαση.
Πιο αναλυτικά:

Με ενέσεις υαλουρονικού οξέος
Διάρκεια αποτελέσματος: 1 χρόνος

Η αύξηση των ζυγωματικών είναι η πιο συνηθισμένη διόρθωση που προτείνουν οι γιατροί στις γυναίκες μετά τα σαράντα. Για εκείνες που χρειάζονται μια ελαφριά ενίσχυση με φυσικό αποτέλεσμα, οι πλαστικοί χειρουργοί επιλέγουν τις ενέσεις με υαλουρονικό οξύ, καθώς πρόκειται για ένα μαλακό και εύπλαστο υλικό.
Η τεχνική
«Οι ενέσεις γίνονται στο ιατρείο, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία, και η ασθενής επιστρέφει αμέσως στις υποχρεώσεις της», μας λέει η δερματολόγος Πηνελόπη Τυμπανίδου και προσθέτει: «Η διόρθωση ολοκληρώνεται σε 2 συνεδρίες, σε απόσταση 15 ημερών, ώστε να τελειοποιηθεί το αποτέλεσμα. Το υλικό μοιάζει με εκείνο που χρησιμοποιούμε στο γέμισμα των ρυτίδων, έχει όμως διαφορετικές προδιαγραφές. Για την ενίσχυση των χαρακτηριστικών του προσώπου, δημιουργήθηκε εργαστηριακά μία καινούργια μορφή του, με μεγαλύτερο μοριακό βάρος, η οποία χρησιμοποιείται για τη διόρθωση των χαρακτηριστικών και μπορεί να προσθέσει όγκο σε όλες τις περιοχές που τον έχουν ανάγκη. Μετά από μερικούς μήνες, τα μόρια του υαλουρονικού οξέος απορροφώνται από τον οργανισμό και αντικαθίστανται με μόρια νερού, τα οποία καταλαμβάνουν τον ίδιο όγκο με το ξένο υλικό».
Το κόστος Από 300€.

Με ενέσεις υδροξυαπατίτη
Διάρκεια αποτελέσματος: 2 χρόνια

Όταν οι γιατροί θέλουν να πετύχουν γρήγορα και αναίμακτα το αποτέλεσμα ενός λίφτινγκ, κάνουν ενέσεις στα ζυγωματικά. Με τον υδροξυαπατίτη, το ενέσιμο filler που έχει την έγκριση του αμερικανικού FDA, καταφέρνουν διόρθωση μεγάλης διάρκειας. Τα μικροσφαιρίδιά του, με σύσταση παρόμοια με αυτήν που έχουν τα ανθρώπινα οστά και τα δόντια, γίνονται καλά ανεκτά από τον οργανισμό χωρίς να προκαλούν αντιδράσεις. Σταδιακά αφομοιώνονται και μεταβολίζονται, ενώ τη θέση τους παίρνουν οι ίνες του κολλαγόνου.
Η τεχνική
Οι ενέσεις γίνονται στο ιατρείο. «Η διόρθωση των ρυτίδων είναι ορατή από την πρώτη στιγμή», μας λέει ο πλαστικός χειρουργός Κωνσταντίνος Φλώρος και συνεχίζει: «Ωστόσο, στη διάρκεια των επόμενων μηνών, τα μόρια του υδροξυαπατίτη αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη δράση: Διεγείρουν τους ινοβλάστες, έτσι ώστε να παράγουν το φυσικό κολλαγόνο που θα αντικαταστήσει το αρχικό τζελ. Μετά από δύο περίπου χρόνια, τα μόρια του υδροξυαπατίτη απορροφώνται πλήρως και οι ινοβλάστες σταματούν πλέον να υπερλειτουργούν. Αν θέλει κανείς να διατηρήσει το αποτέλεσμα, θα πρέπει να επαναλάβει τις ενέσεις. Το ίδιο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση και άλλων ανατομικών χαρακτηριστικών του προσώπου, όπως η μύτη, το πιγούνι και οι εξωτερικές γωνίες της κάτω γνάθου, πετυχαίνοντας ένα συνολικό αποτέλεσμα γλυπτικής αναμόρφωσης. Επίσης, διορθώνουμε βαθιές ρυτίδες, όπως τις ρινοπαρειακές».
Το κόστος Περίπου 500€.

Με ενέσεις λίπους
Διάρκεια αποτελέσματος: 5 χρόνια

Τα ενέσιμα αυξητικά υλικά έφεραν την επανάσταση στην πλαστική χειρουργική. Ωστόσο, μερικές φορές οι γυναίκες ζητούν μια λύση με μεγαλύτερη διάρκεια, πιο φυσικό αποτέλεσμα και περισσότερη ασφάλεια. Οι ειδικοί της αισθητικής ιατρικής βρήκαν τη λύση: λίπος από τον ίδιο
τον οργανισμό.
Η τεχνική
Η λήψη του λίπους γίνεται με τοπική αναισθησία στους γλουτούς ή σε κάποιο άλλο σημείο με τοπικό πάχος. Χάρη στην ειδική επεξεργασία που γίνεται επί τόπου στο ιατρείο, το λίπος ξεχωρίζει από το αίμα και προκύπτει η «καθαρή» ουσία, που είναι έτοιμη για έγχυση. Στη συνέχεια, το αυξητικό υλικό μεταφέρεται κάτω από το δέρμα με ενέσεις. «Από το λίπος που εμφυτεύεται, το μεγαλύτερο τμήμα ενσωματώνεται και ένα μικρό ποσοστό απορρίπτεται», μας λέει ο πλαστικός χειρουργός Κωνσταντίνος Φλώρος. Βάσει διεθνών στατιστικών, έχει μετρηθεί ότι 12 μήνες μετά τη μεταμόσχευση λίπους, μένει τουλάχιστον το 70% στη θέση του. Το ποσοστό αυτό διατηρείται για 5 χρόνια. Αργότερα, καθώς το πρόσωπο γερνάει και οι αναλογίες αλλάζουν, μπορούμε να προσθέτουμε και άλλο λίπος και να βελτιώνουμε διαρκώς την εικόνα. Η ανάρρωση χρειάζεται λίγες ημέρες, ενώ η τελική εικόνα διαμορφώνεται μετά από μερικούς μήνες.
Το κόστος Από 1.500€.

Με εμφυτεύματα πολυαιθυλενίου
Διάρκεια αποτελέσματος: Μόνιμο

Για να πετύχουν εντυπωσιακή αύξηση, οι γιατροί χρησιμοποιούν μόνιμα εμφυτεύματα από πολυαιθυλένιο. Η υφή του υλικού αυτού είναι πορώδης, ιδιότητα που το προσομοιώνει με τα φυσικά υλικά του οργανισμού και το βοηθά να ενσωματώνεται. Ο πλαστικός χειρουργός Παναγιώτης Μάνταλος εξηγεί: «Καθώς οι πόροι του ενθέματος είναι αρκετά μεγάλοι ώστε να επιτρέπουν στα κύτταρα να εισέρχονται, μετά από λίγο καιρό
το εμφύτευμα μετατρέπεται σε τμήμα του οστού».
Η τεχνική
Η αύξηση των ζυγωματικών με εμφυτεύματα γίνεται με τομές που ανοίγονται μέσα στο στόμα και έτσι δεν είναι ορατές. Μέσα από αυτές εισάγεται το πορώδες σώμα, τοποθετείται στο ανώτερο τμήμα των παρειών και σταθεροποιείται. «Η τοποθέτηση γίνεται στο χειρουργείο, αλλά η ασθενής είναι έτοιμη να επιστρέψει στις υποχρεώσεις της την επόμενη κιόλας ημέρα», μας λέει ο κ. Μάνταλος. Και συμπληρώνει: «Μετά από 2 μήνες, το εμφύτευμα δεν ξεχωρίζει πια από το οστό και συμπεριφέρεται όπως και αυτό. Η διόρθωση διαρκεί για πάντα». Αν κριθεί σκόπιμο, τα εμφυτεύματα εισέρχονται μέσα από τομές στο κάτω βλέφαρο, οπότε συνδυάζονται με βλεφαροπλαστική, ή με τομές στους κροτάφους, οπότε συνδυάζονται με λίφτινγκ του κάτω τμήματος του προσώπου. Στα πρόσωπα που είναι οστεώδη, η επέμβαση ολοκληρώνεται με ενέσεις αυξητικού υλικού, ώστε να έχει πιο φυσικό αποτέλεσμα.
Το κόστος Από 2.500€, μαζί με τα εμφυτεύματα και το χειρουργείο.