Πριν λίγο καιρό, ίσως διαβάσατε ή ακούσατε μια είδηση σχετικά με θεραπεία του AIDS, αλλά αν και πράγματι οι γιατροί αισιοδοξούν με ένα νέο σκεύασμα που δοκιμάζουν, δηλώνουν απερίφραστα ότι ασφαλώς και δεν έχουν βρει τη θεραπεία της νόσου. Το σκεύασμα εξάλλου δοκιμάστηκε μόνο σε 6 άτομα, αριθμός εξαιρετικά χαμηλός για εξαγωγή συμπερασμάτων.

Πιο αναλυτικά, πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι σε 5 από τα 6 άτομα στα οποία είχε χορηγηθεί ένα νέο φάρμακο, παρατηρήθηκε βελτίωση των ανοσολογικών δεικτών τους. Το φάρμακο ονομάζεται προς το παρόν SB-728-T-902 και δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε ανθρώπους. Έχει σχεδιαστεί στο πλαίσιο γονιδιακής θεραπείας και η αποστολή του είναι να καθιστά απρόσβλητα συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου.

Δοκιμάζεται σε 6 ειδικά περιστατικά φορέων του ιού HIV. Οι άνδρες αυτοί ανταποκρίνονταν στις κλασικές θεραπείες με τα κοκτέιλ και η παρουσία του ιού είχε μειωθεί τόσο πολύ στον οργανισμό τους, ώστε ο HIV σχεδόν δεν ανιχνευόταν.

Εντούτοις, παρότι ο ιός είχε ελαχιστοποιηθεί, παρέμενε ενεργός και έκανε το ανοσοποιητικό τους σύστημα να «υπολειτουργεί». Εκείνο που φαίνεται ότι πέτυχε το νέο σκεύασμα στους 5 από τους 6 εθελοντές, ήταν ότι επανέφερε σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα ορισμένους δείκτες του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Οι ειδικοί, λοιπόν, αισιοδοξούν ότι ίσως βρήκαν γενετική θεραπεία που αυξάνει την αντίσταση του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος έναντι του ιούHIV. Δεν υποστηρίζουν, όμως, ότι η θεραπεία με την κλασική έννοια της λέξης βρέθηκε, όπως κάποιοι μετέδωσαν εσφαλμένα.

Μέχρι στιγμής, ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι επιστήμονες, όταν μιλούν για θεραπεία (ακόμα και για αυτή τη νέα γονιδιακή θεραπεία), ξεκαθαρίζουν ότι η πραγματική θεραπεία εξοντώνει τον ιό ή το μικρόβιο, ενώ όλα όσα δοκιμάζονται για το AIDS απλώς ελέγχουν την παρουσία του ιού – δεν τον εξοντώνουν. Επίσης, ακόμα κι αν η νέα γονιδιακή θεραπεία αποδώσει, το κόστος της υπολογίστηκε στα 90.000 ευρώ.