Προ ημερών είχαν παρουσιαστεί προβλήματα υγείας σε πολλά άτομα που είχαν παραστεί στη δεξίωση του περιοδικού «Playboy» στο Λος Άντζελες και η εξέταση των ασθενών έδειξε ότι είχαν προσβληθεί από τη νόσο των λεγεωναρίων – ασθένεια που οφείλεται σε βακτήριο και η οποία μεταδίδεται συνήθως από τα συστήματα εξαερισμού.

Η νόσος πήρε το όνομά της το 1976, τότε που πρωτοαναγνωρίστηκε ως νοσογόνος οντότητα, όταν αρρώστησαν δεκάδες μισθοφόροι που είχαν συμμετάσχει σε δεξίωση της Αμερικανικής Λεγεώνας σε ξενοδοχείο της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ.

Παρουσίασαν πολλά άτομα συμπτώματα πνευμονίας και βήχα, όμως οι ειδικοί δεν απέδωσαν την ασθένεια σε κοινή λοίμωξη και διερεύνησαν την αιτία του υψηλού βαθμού μετάδοσης του ιού ή του μικροβίου που προκαλούσε το πρόβλημα.

Έτσι, κατέληξαν να βρουν ένα βακτήριο που ζει και αναπαράγεται σε χώρους με υγρασία, όπως τα συστήματα κλιματισμού, από όπου και δυστυχώς μεταδίδεται σε όλους τους χώρους. Η νόσος είναι θανατηφόρος σε ποσοστό 5-30%, αλλά συνήθως οι υγιείς νέοι ασθενείς αναρρώνουν σχετικά γρήγορα με τη χορήγηση των κατάλληλων αντιβιοτικών.