Έρευνες από τα Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και του Σάρεϊ έδειξαν ότι όσα παιδιά τρώνε πάνω από 2-3 φορές την εβδομάδα μαζί με τους γονείς τους έχουν καλύτερες σχέσεις μαζί τους και δηλώνουν τα ίδια πιο ικανοποιημένα από τη ζωή τους.

Οι ερευνητές, προκειμένου να καταλήξουν σε κάποια συμπεράσματα σχετικά με το ρόλο του κοινού φαγητού, κατέγραψαν τις συνήθειες και τις σχέσεις περίπου 40.000 οικογενειών με μικρά παιδιά και εφήβους. Πιστεύουν ότι όταν η οικογένεια στρώνει κοινό τραπέζι, το δέσιμο των μελών σφυρηλατείται περισσότερο και έτσι δύσκολα αποξενώνονται τα μέλη της.

Ένα από τα δυσάρεστα συμπεράσματα της έρευνας, πάντως, αφορούσε το διαζύγιο. Συγκεκριμένα, τα παιδιά που μεγάλωσαν φτωχικά αλλά με αγαπημένους γονείς, δήλωναν πιο ευτυχισμένα στην εφηβεία τους συγκριτικά με εκείνα που μεγάλωσαν με σχετική ευμάρεια, αλλά με χωρισμένους τους γονείς τους.

Το μειονέκτημα, όμως, της έρευνας σχετικά με το διαζύγιο ήταν ότι τα στοιχεία δεν ήταν σαφή ως προς την ποιότητα της σχέσης των γονέων πριν και μετά το χωρισμό. Έτσι, ουσιαστικά δεν συνέκρινε την ψυχική ισορροπία των εφήβων στην περίπτωση που οι γονείς ναι μεν δεν χωρίζουν, αλλά συμβιώνουν με κάκιστες σχέσεις. Το αναφέρουμε αυτό γιατί προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι διαρκείς και έντονες τριβές των γονέων φθείρουν ψυχικά το παιδί περισσότερο από όσο το διαζύγιο.