Αν και έχει καθιερωθεί οι περισσότεροι να ανησυχούν για το γάμο τους πάνω στην επταετία, θεωρώντας τα 7 χρόνια κρίσιμη καμπή για τη σχέση, νεότερες έρευνες δείχνουν ότι πλέον αρχίζουμε να εξετάζουμε το ενδεχόμενο του διαζυγίου πολύ νωρίτερα και ότι η κρίσιμη καμπή είναι μόλις η… τριετία! Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κρίση στο γάμο επισπεύστηκε επειδή έχουν μεταβληθεί σημαντικά οι ρυθμοί της ζωής, αλλά και επειδή έχουν αυξηθεί και οι πιέσεις που ασκούνται στο ζευγάρι.

Μέτρησαν, μάλιστα, οι ερευνητές πόσες ώρες καβγαδίζουν κατά μέσο όρο τα ζευγάρια κάθε χρονιά που περνούν μαζί μετά το γάμο τους και διαπίστωσαν ότι οι νιόπαντροι φιλονικούν γύρω στη 1 ώρα και 10 λεπτά την εβδομάδα, ενώ στα 3 χρόνια οι καβγάδες φτάνουν τις 2 ώρες και 40 λεπτά!

Επίσης, διαπίστωσαν ότι στην τριετία τα περισσότερα ζευγάρια παύουν να κάνουν έρωτα ιδιαίτερα συχνά και δηλώνουν «πολύ κουρασμένα ή απασχολημένα». Συγκεκριμένα, το 52% των ζευγαριών κάνει έρωτα πάνω από 3 φορές την εβδομάδα τον πρώτο χρόνο του γάμου, ενώ τον τρίτο χρόνο το ποσοστό που κάνει σεξ με αυτή τη συχνότητα πέφτει στο 16%

Ως σημαντικότερες αιτίας δυσαρμονίας τα ίδια τα ζευγάρια αναφέρουν τις εξής:

*Εκείνος/εκείνη «έβαλε κιλά».

*Κακή οικονομική κατάσταση.

*Δεν βολεύουν πλέον οι ώρες εργασίας ή οι υποχρεώσεις.

*Ακαταστασία και ολιγωρία σε ζητήματα προσωπικής καθαριότητας και υγιεινής.

*Ροχαλητό.

*Αντισεξουαλικό ντύσιμο.

*Πολλή επαφή με τα πεθερικά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, βασική αιτία της φθοράς της σχέσης είναι το γεγονός ότι λόγω πολλών υποχρεώσεων ή επιλογών τα παντρεμένα ζευγάρια δεν περνούν μαζί πάνω από 14 ώρες την εβδομάδα και αυτός ο χρόνος μειώνεται ακόμα περισσότερο όσο περνούν τα χρόνια. Η χρονικά μειωμένη συμβίωση έχει και ποιοτικές επιπτώσεις στη σχέση – αναπόφευκτα, δηλαδή, κάποια στιγμή η απόσταση δημιουργεί ένα χάσμα επικοινωνίας και η σχέση σταδιακά ατροφεί.