Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rush του Σικάγο διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που έχουν χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D παρουσιάζουν περισσότερες αλλεργίες σε σύγκριση με εκείνα που έχουν επάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Ο λόγος δεν είναι σαφής και οι ειδικοί αναρωτιούνται με ποιο μηχανισμό μπορεί η βιταμίνη D να επηρεάζει την ευαισθησία μας σε διάφορα αλλεργιογόνα. Εντούτοις, όπως αναφέρουν στην έρευνά τους, φαίνεται πως με κάποιον τρόπο η βιταμίνη αυτή βοηθά στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Υπενθυμίζουμε ότι η βιταμίνη D είναι χρήσιμη ούτως ή άλλως για τα οστά και για πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και ότι τα επίπεδά της στο σώμα μας εξαρτώνται κυρίως από τη διατροφή μας, αλλά και την έκθεσή μας στον ήλιο.

Συγκεκριμένα, μπορούμε να πάρουμε τη βιταμίνη αυτή από συμπληρώματα, αλλά φυσιολογικά ο οργανισμός μας τη σχηματίζει και μόνος του, αρκεί «να μας βλέπει ο ήλιος».

Επειδή τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω της καρκινογόνου επίδρασης της ηλιακής ακτινοβολίας, οι περισσότεροι αποφεύγουμε την ηλιοθεραπεία, τα επίπεδα της βιταμίνης αυτής έχουν μειωθεί σημαντικά.

Άλλος ένας λόγος που ειδικά στην Ελλάδα τα επίπεδα της βιταμίνης αυτής μειώνονται παρά τη μεγάλη ηλιοφάνεια, είναι το γεγονός ότι αποφεύγουμε τον ήλιο περισσότερο από όσο θα τον αποφεύγαμε σε μια ψυχρή χώρα (δηλαδή, συχνά κάνει πολλή ζέστη και ο ήλιος είναι καυτός και δυσάρεστος). Επίσης, οι ειδικοί εκτιμούν ότι παίζει ρόλο και το χρώμα του δέρματος, με την έννοια ότι το σχετικά σκούρο χρώμα μας δεν βοηθά και τόσο στο μεταβολισμό της συγκεκριμένης βιταμίνης.