Οι άνθρωποι και οι χιμπατζήδες έχουν κοινό το 97% του DNA τους, αλλά τα δύο είδη έχουν αξιοσημείωτες διαφορές. Νεότερη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Στάνφροντ στις ΗΠΑ, η οποία μάλιστα δημοσιεύεται στην ειδική επιθεώρηση «Nature», αναφέρει ότι ανάμεσα στις βασικές γονιδιακές διαφορές είναι και εκείνες που κάνουν το πέος του χιμπατζή να είναι μεν μικρότερο από του ανθρώπου, αλλά ανάγλυφο.

Αυτή η ανατομική διαφορά δεν γνωρίζουμε πού οφείλεται και για ποιο λόγο ο άνδρας έχασε το δικό του «ανάγλυφο». Οι ερευνητές εικάζουν ότι όπως συμβαίνει με όλες τις αλλαγές στο ανθρώπινο γονιδίωμα, έτσι και αυτή η εξέλιξη επήλθε επειδή το ανθρώπινο είδος δεν χρειαζόταν το συγκεκριμένο ανατομικό χαρακτηριστικό. Οι προεξοχές στο πέος του χιμπατζή φαίνεται πως μάλλον ερεθίζουν το θηλυκό, ωστόσο δεν είναι αυτός ο σκοπός της ύπαρξής τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι προεξοχές έχουν ως στόχο την απομάκρυνση του σπέρματος των ανταγωνιστών του χιμπατζή και αυτή η λειτουργία δεν ήταν απαραίτητη στον άνδρα ώστε να τις διατηρήσει. Όπως αναφέρουν στην έρευνά τους, με το τρόπον τινά ανάγλυφο πέος του ο χιμπατζής μπορεί να βγάλει πιο εύκολα το σπέρμα των «αντεραστών» χιμπατζήδων από τον κόλπο του θηλυκού (όταν αυτό έχει ζευγαρώσει και με άλλους).

Έτσι διασφαλίζει ότι ο απόγονος που θα γεννηθεί θα είναι δικός του και όχι των «αντεραστών» του. Όμως, ο άνδρας προφανώς έκρινε ότι δεν είναι απαραίτητη αυτή η διαδικασία στον ανθρώπινο τρόπο επιλογής συντρόφου και στη διασφάλιση δικών του απογόνων.

Μια άλλη θεωρία που αναφέρεται στην ίδια έρευνα είναι ότι καθώς ο άνθρωπος εξελισσόταν, έχανε διάφορα στοιχεία που διέθεταν οι πρόγονοί του. Στην πορεία της εξέλιξής του, για κάθε απώλεια (όπως π.χ. η προαναφερόμενη) ο άνθρωπος αναπλήρωνε το κενό αυξάνοντας τον αριθμό των νευρώνων στον εγκέφαλό του. Προφανώς το ανδρικό είδος «αποφάσισε» ότι ο εγκέφαλος είναι πιο χρήσιμο όργανο για να καθορίζει κάποιος «τίνος είναι τα παιδιά» και ότι οι προεξοχές του πέους «περίσσευαν». Προφανώς, επίσης, οι γυναίκες δεν ερωτήθηκαν.