Πολλοί ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι -ή μοιάζουν- αυτάρκεις και όμως υποσιτίζονται. Οι λόγοι δεν είναι πάντα οικονομικοί, όπως αποκαλύπτει ευρωπαϊκή έρευνα. Πολλές φορές οι ηλικιωμένοι δεν πεινούν ιδιαίτερα και επιλέγουν να μην τρώνε συγκεκριμένα τρόφιμα που τους είναι όμως απαραίτητα.

Άλλες φορές αποφεύγουν τρόφιμα που τους είναι δύσκολο να τα μαγειρέψουν οι ίδιοι και επιλέγουν σιωπηρά να μην τα τρώνε, ώστε να μην επιβαρύνουν οικονομικά ή με το μαγείρεμα τα παιδιά τους. Άλλοι χρειάζονται μπλέντερ για τη διάλυση της τροφής, αλλά ντρέπονται να το ζητήσουν.

Επίσης, μερικές φορές ξεχνούν κυριολεκτικά να φάνε, επειδή έχουν παρουσιάσει ήπια άνοια. Αυτή, παρότι δεν γίνεται ιδιαίτερα αισθητή ή δεν μοιάζει ακόμα ανησυχητική, εντούτοις επηρεάζει τον τρόπο διατροφής τους.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι ενώ την περασμένη δεκαετία το ποσοστό των ηλικιωμένων που υποσιτίζονταν ήταν 26%, τώρα έφτασε το 30%.

Το πρόβλημα είναι οξύτερο στις φτωχικές περιοχές, όπου ο υποσιτισμός των ηλικιωμένων οφείλεται κυρίως σε οικονομικά αίτια. Εκεί οι ηλικιωμένοι, αν δεν έχουν παιδιά που να τους φροντίζουν, αλλά και χρήματα για να προσλάβουν άτομο να τους περιποιείται, περιμένουν ουσιαστικά βοήθεια -ακόμα και στη σίτιση- μόνο από τους φίλους τους (οι περισσότεροι εξίσου ηλικιωμένοι και ανήμποροι με τους ίδιους) ή από τους γείτονες.