Αμερικανοί ερευνητές πιστεύουν ότι κάποιες φοβίες μπορούν να κατανικηθούν με την ψυχοθεραπεία, αλλά και τη λήψη κορτιζόνης. Η πειραματική χορήγηση της ορμόνης αυτής σε 40 εθελοντές με υψοφοβία έδωσε θετικά αποτελέσματα. Οι εθελοντές, πάντως, παράλληλα έκαναν και συνεδρίες ψυχοθεραπείας.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην αμερικανική ειδική έκδοση «Proceedings of the National Academy of Sciences» και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ίσως το εύρημα αυτό να οδηγήσει σε αποτελεσματικότερες θεραπείες για διάφορες φοβίες που καθιστούν το άτομο δυσλειτουργικό. Ο λόγος που αναφέρονται σε δυσλειτουργικά περιστατικά είναι ότι η κορτιζόνη είναι μια ορμόνη που προκαλεί υπολογίσιμες παρενέργειες και γι’ αυτό δεν πρέπει να λαμβάνεται χωρίς να συντρέχει σοβαρός λόγος.

Στα 40 άτομα που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πείραμα δόθηκε ένα χάπι κορτιζόνης πριν την ψυχοθεραπεία και στη συνέχεια, όταν η θεραπευτική συνεδρία τελείωσε, τους ζητήθηκε να σταθούν σε ένα ακραίο και υψηλό σημείο – να κάνουν, δηλαδή, αυτό που τους φόβιζε. Εκεί μετρήθηκε η εφίδρωσή τους και άλλοι δείκτες άγχους.

Αυτό επαναλήφθηκε αρκετές φορές και διαπιστώθηκε ότι κάθε φορά όσοι είχαν πάρει την κορτιζόνη είχαν πολύ πιο χαλαρές αντιδράσεις από εκείνους στους οποίους είχε χορηγηθεί placebo – χάπι που δεν περιέχει καμία δραστική ουσία. Η βελτιωμένη στάση των εθελοντών διατηρήθηκε μάλιστα και ένα μήνα μετά τη λήξη της θεραπείας.

Οι εδικοί πιστεύουν ότι η βελτίωση οφείλεται ίσως στο γεγονός ότι η κορτιζόνη αύξησε την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας, κάνοντας τα άτομα πιο ανοιχτά και δεκτικά στην υπερνίκηση της φοβίας τους.