Ειδικοί προτείνουν να χορηγούνται προληπτικά τα ειδικά σκευάσματα για τον καρκίνο του μαστού σε υγιείς γυναίκες που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για εκδήλωση της συγκεκριμένης νόσου. Γράφοντας σχετικά με αυτό στην επιστημονική επιθεώρηση «Lancet Oncology», αναφέρουν ότι σκευάσματα όπως η ταμοξιφένη θα μπορούσαν να μειώσουν τις πιθανότητες οι γυναίκες αυτές να παρουσιάσουν μελλοντικά καρκίνο στο μαστό.

Αυτό -όπως λένε- είναι παρόμοιο με τη χορήγηση στατινών (φάρμακα για τη χοληστερίνη) σε υγιή άτομα που όμως ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για να εκδηλώσουν μελλοντικά καρδιοπάθεια.

Εντούτοις, άλλοι ειδικοί αναφέρουν ότι η ταμοξιφένη συνδέεται με κακοήθεια στη μήτρα και θρομβώσεις και, κατά συνέπεια, δεν θα έπρεπε να χορηγείται προληπτικά σε γυναίκες που ναι μεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, αλλά δεν παύουν να είναι προς το παρόν απολύτως υγιείς και οι οποίες μπορεί εξάλλου να μην εκδηλώσουν ποτέ καρκίνο στο μαστό ούτως ή άλλως.

Στις ΗΠΑ, η ταμοξιφένη και η ραλοξιφένη (και οι δύο φαρμακευτικές ουσίες για τον καρκίνο στο μαστό) ήδη συνταγογραφούνται προληπτικά. Όμως, στις περισσότερες χώρες χορηγούνται μόνο σε γυναίκες που έχουν ήδη παρουσιάσει κακοήθεια.

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας Jack Cuzick αναφέρει σχετικά ότι, όπως υπολογίζει, για κάθε 1.000 γυναίκες που θα παίρνουν ταμοξιφένη, 20 από αυτές θα γλιτώσουν τον καρκίνο του μαστού, αλλά και 3 από αυτές θα παρουσιάσουν κακοήθεια στη μήτρα, ενώ 6 από αυτές θα παρουσιάσουν φλεβική θρόμβωση.

Ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά, οι περισσότεροι ειδικοί που σχολίασαν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης το θέμα καταλήγουν ότι ίσως το καλύτερο είναι η μέση λύση, δηλαδή τα φάρμακα αυτά να χορηγούνται προληπτικά μόνο στις γυναίκες που έχουν πάνω από 4% πιθανότητες να παρουσιάσουν την επόμενη δεκαετία καρκίνο στο μαστό.

Πώς, όμως, μπορούν οι ειδικοί να κρίνουν αν κάποια γυναίκα έχει αυξημένες πιθανότητες ή όχι; Ένας τρόπος -όπως αναφέρουν στην έρευνά τους- είναι να εκτιμάται η πυκνότητα του ιστού των μαστών, επειδή όταν είναι υψηλή η γυναίκα έχει τετραπλάσιες πιθανότητες για κακοήθεια. Έχει διαπιστωθεί ήδη από άλλες έρευνες -λένε οι ειδικοί- ότι η ταμοξιφένη μειώνει την πυκνότητα και ταυτόχρονα μειώνει τις πιθανότητες για εκδήλωση καρκίνου στο μαστό.