Μια τυχαία ανακάλυψη ίσως οδηγήσει σε νέα θεραπευτική προσέγγιση για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά και σε ελιξίριο μακροβιότητας. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι μια χρωστική ουσία που αξιοποιείται από ερευνητικά κέντρα για τη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ, ίσως και να αποτελεί φάρμακό της ή γενικά να προσθέτει χρόνια ζωής σε ασθενείς και σε υγιείς αδιακρίτως.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν από παλιά αυτή τη χρωστική μετά το θάνατο ενός ασθενούς, για να βεβαιωθούν ότι αυτός έπασχε όντως από Αλτσχάιμερ –η συγκεκριμένη ουσία αντιδρά με τα εγκεφαλικά κύτταρα που έχουν προσβληθεί από τη νόσο και προσκολλάται ειδικά σε αυτά και σε κανένα άλλο.

Επειδή, όμως, πρόσεξαν ότι όχι μόνο προσεκολλάτο στα προσβεβλημένα κύτταρα, αλλά είχε σε αυτά και διάφορες άλλες επιδράσεις, σκέφτηκαν να τη δοκιμάσουν ως φάρμακο σε πειραματόζωα. Όντως διαπίστωσαν ότι στα πειραματόζωα με τη νόσο η ουσία αυτή (η θειοφλαβίνη Τ) επιβράδυνε την επέκταση της ασθένειας στα εγκεφαλικά κύτταρά τους και επιπλέον επιβράδυνε γενικά την εξέλιξη της ασθένειας. Τη δοκίμασαν και σε υγιή πειραματόζωα και τότε διαπίστωσαν ότι η χρωστική αύξανε το προσδόκιμο ζωής τους κατά 70%!

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην ειδική επιθεώρηση «Nature», όπου οι ερευνητές αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «η θειοφλαβίνη Τ επιβραδύνει την ανάπτυξη των αμυλοειδών πλακών που σχηματίζονται στον εγκέφαλο όταν κάποιος πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ και παράλληλα φαίνεται πως επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης. Φαίνεται επίσης πως αυξάνει τη δυνατότητα των ζωντανών πλασμάτων να αμύνονται σε διάφορες νόσους και σε μεταβολές των πρωτεϊνών στον οργανισμό τους, ενισχύοντας τρόπον τινά το ανοσοποιητικό τους σύστημα, αλλά και γενικά τη ζωτικότητά τους».