Νεότερη έρευνα δείχνει ότι όσοι πάσχουν από διαβήτη Τύπου ΙΙ (των ενηλίκων) παρουσιάζουν συχνότερα κίρρωση του ήπατος ή καρκίνο στο ήπαρ σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό. Και παλαιότερες έρευνες πάντως έχουν δείξει ότι ειδικά εκείνοι που δεν φροντίζουν να ελέγχουν ικανοποιητικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους, αντιμετωπίζουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποια μορφή ηπατοπάθειας.

Στη συγκεκριμένη έρευνα, εδικοί από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ανέλυσαν τους ιατρικούς φακέλους ασθενών ηλικίας 35 έως 84 ετών από το 2001 έως το 2007. Διαπίστωσαν ότι οι διαβητικοί είχαν τριπλάσιες πιθανότητες από τους άλλους να πεθάνουν από κάποιο σοβαρό νόσημα του ήπατος, όπως κίρρωση ή καρκίνο του συγκεκριμένου οργάνου.

Οι ειδικοί συνιστούν στους διαβητικούς να κάνουν συχνούς ελέγχους της ηπατικής λειτουργίας τους και να αποφεύγουν το αλκοόλ, ώστε να μην καταπονούν το συκώτι τους. Εντούτοις, δεν ξεκαθαρίζουν τι μπορεί να ευθύνεται για το υψηλό ποσοστό ηπατοπάθειας στη συγκεκριμένη ομάδα και το μηχανισμό με τον οποίο φθείρεται το ήπαρ των διαβητικών σε σύγκριση με των μη διαβητικών.