Θεωρούμε την ευτυχία το υπέρτατο αγαθό και προσπαθούμε να την κατακτήσουμε με κάθε τρόπο. Σε δύσκολες όμως περιόδους, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, πιστεύουμε ότι είναι ακατόρθωτο να την πλησιάσουμε. Στο γκάλοπ, μάλιστα, του Vita, μέσω της ιστοσελίδας του www.vita.gr, σχετικά με το πού χτυπά η κρίση εκτός από το πορτοφόλι μας, η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών απάντησε «Στη διάθεσή μας». Πράγματι, οι εξωτερικές συνθήκες κάνουν ακόμα δυσκολότερη την κατάκτηση της ευτυχίας. Ωστόσο, οι λόγοι που δεν νιώθουμε ευτυχισμένοι είναι μάλλον μέσα μας. Μια αιτία που αδυνατούμε να πλησιάσουμε την ευτυχία είναι το ότι δεν γνωρίζουμε τι είναι. Συχνά την ταυτίζουμε με μια ζωή χωρίς άγχος, θυμό, αμφιβολία και θλίψη. Η ευτυχία, όμως, είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Είναι η ικανότητα να εισπράττουμε τα ευχάριστα, χωρίς να είμαστε πλεονέκτες, αποδεχόμενοι όμως και τα δυσάρεστα. Πώς θα τα καταφέρουμε; Σε πρώτη φάση, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουμε τον παράγοντα ευτυχία.


Ενότητα 1η: Ο παράγοντας ευτυχία

Ενότητα 2η: Comfort food, το φαγητό που διώχνει τη θλίψη

Ενότητα 3η: Ευτυχισμένοι με γιόγκα


1η ενότητα: Ο παράγοντας ευτυχία 2

1)Κοκτέιλ συναισθημάτων
Η ευτυχία είναι μια συναισθηματική κατάσταση η οποία αποτελείται από ένα σύνολο θετικών σκέψεων και συναισθημάτων, όπως η χαλάρωση, η χαρά, η άνεση, η ευχαρίστηση, η ικανοποίηση. Όπως όλες οι συναισθηματικές καταστάσεις όμως, έτσι και η ευτυχία, δεν παραμένει στάσιμη αλλά αλλάζει. Δεν υπάρχει, δηλαδή, μια κατάσταση ευτυχίας η οποία διαρκεί για πάντα. Η ευτυχία είναι μόνο στιγμές.

2) Ένας ευτυχισμένος άνθρωπος
«Εγώ με τη ζωή μου είμαι ικανοποιημένη, μου δίνει στιγμές ευτυχίας», λέει η Χριστίνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η γυναίκα αυτή χαμογελά όλη μέρα. Κατά καιρούς βιώνει και όλα τα υπόλοιπα συναισθήματα, θλίψη, λύπη, θυμό. Παραμένει, όμως, ευτυχισμένη. «Το πρωί, πηγαίνοντας προς τη δουλειά, κοιτάω τον ουρανό και αυτό με κάνει να νιώθω καλύτερα», εξηγεί και συνεχίζει: «Όταν μπαίνει φως από το παράθυρο και πλημμυρίζει το γραφείο μου, νιώθω χαρούμενη». Στη ζωή υπάρχουν στιγμές ευτυχίας που τα θετικά συναισθήματα βρίσκονται σε κορύφωση (π.χ. η γέννηση ενός παιδιού), τα μικρά καθημερινά όμως πράγματα που μας ευχαριστούν είναι αυτά που μας κάνουν ευτυχισμένους. Το σημαντικό, λοιπόν, είναι να κάνουμε μια μικρή παύση και να απολαύσουμε τη στιγμή.

3) «Δημιουργώντας» ευτυχισμένους ανθρώπους
Οι γονείς και το περιβάλλον μας -ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής μας, αλλά και κατά την ενδομήτρια ζωή- είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι για το αν θα γίνουμε ευτυχισμένοι σαν ενήλικοι. Αν η μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αισθάνεται έντονο και διαρκές άγχος, το έμβρυο μπορεί, σύμφωνα με έρευνες, να επηρεαστεί. Στη συνέχεια, οι γονείς είναι σημαντικό να μεγαλώσουν το παιδί τους με αγάπη, επικοινωνία, αποδοχή, αλλά και με αίσθημα αυτονομίας, θέτοντάς του παράλληλα και σαφή όρια, ώστε να αποκτήσει εσωτερική ισορροπία, η οποία θα το βοηθήσει να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις δυσκολίες στο μέλλον. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να μεταδώσουν πράγματα οι γονείς στα παιδιά τους είναι τα ίδια τους τα συναισθήματα. Ένας γονιός π.χ. ο οποίος αισθάνεται ικανοποίηση από τη ζωή του και έχει την ικανότητα να αισθάνεται ευτυχία, αυτό το μεταδίδει, σε αντίθεση με έναν καταθλιπτικό γονιό, ο οποίος δυσκολεύεται περισσότερο να μεταφέρει μια τέτοια συναισθηματική κατάσταση στο παιδί του. Αυτό συμβαίνει γιατί τόσο τα παιδιά όσο και οι έφηβοι παίρνουν τα μηνύματα που τους δίνουμε κυρίως μέσω των συναισθημάτων και λιγότερο μέσω αυτών που τους λέμε.

4) Γεννιόμαστε χαρούμενοι;
Κάποιοι από εμάς αντιμετωπίζουμε τη ζωή με αισιοδοξία και άλλοι βλέπουμε τα πάντα «μαύρα». Ευθύνεται κάποιος γονιδιακός παράγοντας για αυτή μας τη στάση; Οι επιστήμονες φαίνεται να συμφωνούν ότι δεν γεννιόμαστε ευτυχισμένοι. Ωστόσο, κανείς δεν αμφισβητεί το ρόλο που παίζει η σεροτονίνη, ένας νευροδιαβιβαστής που, ανάλογα με τα επίπεδά του στον οργανισμό και τη λειτουργία του, σχετίζεται με την καλή διάθεση.

5) Εκτιμήστε τον εαυτό σας
Η αυτοεκτίμηση είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, παράγοντας ευτυχίας. Το να έχουμε μια θετική άποψη για εμάς είναι η βάση για να αισθανθούμε ικανοποίηση από τον εαυτό μας, τους γύρω μας, από αυτά που έχουμε, και άρα να νιώσουμε ευτυχισμένοι.

6) Αναζητώντας το νόημα
Η αίσθηση ότι ψάχνουμε να βρούμε ένα νόημα στη ζωή μας και εν μέρει το βρίσκουμε μάς δίνει μια εσωτερική ικανοποίηση. Ορισμένοι άνθρωποι βρίσκουν νόημα στις ανθρώπινες σχέσεις, άλλοι στην πίστη ή στην τέχνη. Η ασχολία με οτιδήποτε μας παρέχει μια αίσθηση πληρότητας, μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία.

7) Ποντάροντας στις σχέσεις
Οι άνθρωποι με σταθερές σχέσεις γύρω τους δηλώνουν πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, ενώ, βάσει ερευνών, φαίνεται να είναι σε θέση να συνέρχονται γρηγορότερα μετά από καταστάσεις κρίσης, απώλειες, αρρώστιες.

8) Ψάχνοντας αλλού
Μήπως οι τρόποι που αναζητούμε την ευτυχία, τελικά μας απομακρύνουν από αυτήν; Το πρώτο μας λάθος, λένε οι ειδικοί, είναι ότι στην προσπάθειά μας να ανακαλύψουμε μια χρόνια κατάσταση ευφορίας, πασχίζουμε να εξαφανίσουμε από τη ζωή μας όλους τους παράγοντες που προκαλούν δυσφορία, δυσαρέσκεια. Όταν είμαστε παιδιά, προσπαθούμε να αυξήσουμε τις ευχάριστες στιγμές και να περιορίσουμε τις δυσάρεστες. Ακόμα και σαν ενήλικοι, όμως, σπανίως συμβιβαζόμαστε με το γεγονός ότι το καλό και το κακό είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος, ότι όσα μπορούν να μας κάνουν ευτυχισμένους αποτελούν ταυτόχρονα και πηγές θλίψης. Όσο κι αν παλεύουμε, όμως, να εξαφανίσουμε από τη ζωή μας τα αρνητικά συναισθήματα και να ζήσουμε σε μια κατάσταση διαρκούς ευτυχίας, ο θυμός, η ζήλια, η απόρριψη, η θλίψη θα εμφανιστούν και πάλι κάποια στιγμή. Πρέπει, λοιπόν, να το πάρουμε απόφαση: Η ευτυχία δεν κρατάει για πάντα! Άλλωστε, όπως είχε πει και ο Φρόιντ, ακόμα και οι έντονες ερωτικές ευχαριστήσεις είναι συνδεδεμένες με δυσάρεστα συναισθήματα, αφού όλα φτάνουν πάντα σε ένα τέλος.

9) Φτωχοί και πλούσιοι
Τα χρήματα είναι σημαντικά για να μας παρέχουν τα βασικά, δεν φέρνουν όμως την ευτυχία, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Έχει διαπιστωθεί, μάλιστα, ότι όσοι θεωρούν βασικό στόχο την υλική ευημερία, είναι κατά μέσο όρο λιγότερο ευχαριστημένοι από τους υπόλοιπους, ακόμα κι αν διαθέτουν ήδη πλούτο. Άλλωστε, όπως υποστήριζε ο Επίκουρος, κύριος παράγοντας της ευτυχίας είναι η ολιγάρκεια, όταν δεν κατέχουμε, δηλαδή, πολλά και αρκούμαστε σε λίγα.

10) Η αξία της θλίψης
Η ανάγκη μας να κατακτήσουμε την ευτυχία μάς κάνει να περιφρονούμε τα οφέλη των αρνητικών συναισθημάτων. Θέλουμε π.χ. να απαλλαγούμε με ένα μαγικό τρόπο από τον πόνο που μας προκάλεσε ένας χωρισμός, αντί να «δουλέψουμε» τη θλίψη που νιώθουμε. Αν δεν σταματήσουμε, όμως, να προσποιούμαστε ότι δεν αναγνωρίζουμε την ύπαρξη ενός συναισθήματος, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να βυθιστούμε βαθύτερα στο άγχος και το φόβο. Ωστόσο, αν δώσουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας να ζήσει τη θλίψη, θα καταφέρουμε να απαλλαγούμε από αυτήν. Μάλιστα, η θλίψη είναι ένα συναίσθημα πολύ ουσιαστικό και σοφό, από το οποίο μπορούμε να διδαχθούμε πολλά. Μας κάνει να στραφούμε στον εαυτό μας, να συνειδητοποιήσουμε π.χ. τι είναι αυτό που χάσαμε, αν θα θέλαμε να το έχουμε ξανά πίσω ή αν θα προτιμούσαμε να έχουμε κάτι άλλο στη θέση του.

11) Η ευτυχία περνάει μέσα από τη δυστυχία
Ευτυχισμένος είναι αυτός που έχει την τύχη να μην αντιμετωπίσει πολλές αντιξοότητες στη ζωή του; Όχι, λένε οι ειδικοί. Οι δυσκολίες -σε μεγαλύτερη ή σε μικρότερη κλίμακα- θα χτυπήσουν κάποια στιγμή και τη δική μας πόρτα. Το θέμα είναι ότι μερικοί άνθρωποι, αφού έρθουν σε επαφή με τη δυστυχία, τραυματίζονται ανεπανόρθωτα, ενώ άλλοι αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στις δυσκολίες και παρ’ όλες τις αντιξοότητες που τους παρουσιάζονται, παραμένουν ευτυχισμένοι. Μάλιστα, η δυστυχία μπορεί να μας βοηθήσει ακόμα και να κατακτήσουμε την ευτυχία, όταν γίνεται ένα μάθημα σχετικά με το πώς να προσαρμοστούμε σε μια νέα πραγματικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι άνθρωποι που μέσα από μια σοβαρή ασθένεια επανεκτίμησαν τη ζωή τους και αναζήτησαν νέο νόημα.

12) Το αντικείμενο του πόθου
Αναζητάμε διακαώς την ευτυχία. Είναι, όμως, η ίδια για όλους; Το να γνωρίζουμε τι μας κάνει ευτυχισμένους σχετίζεται με το πόσο καλά γνωρίζουμε τον εαυτό μας. Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες πεποιθήσεις και αξίες, ούτε βρίσκουμε νόημα στα ίδια πράγματα. Έτσι, λοιπόν, και η ευτυχία είναι διαφορετική για τον καθένα μας, άρα δεν μπορούμε να ψάχνουμε την ευτυχία που βλέπουμε στους άλλους.

13) Αναβάλλοντας την ευτυχία
Σκεφτόμαστε πόσο ευτυχισμένοι θα ήμασταν αν κερδίζαμε το λαχείο, αν παίρναμε αύξηση. Αναβάλλοντας, όμως, την ευτυχία και τοποθετώντας τη στο μέλλον, χάνουμε την ευκαιρία να είμαστε ευτυχισμένοι σήμερα. Άλλωστε, αυτό που πιστεύουμε ότι θα μας κάνει ευτυχισμένους είναι μια φαντασίωση, αφού δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον. Αρκετές φορές, μάλιστα, πράγματα που φοβόμαστε, όταν τελικά συμβαίνουν αποδεικνύονται λιγότερο τρομακτικά, ενώ κάτι καλό που περιμέναμε εναγωνίως, αποδεικνύεται τελικά ανούσιο. «Όταν θα έπαιρνα καλύτερη θέση στη δουλειά, πίστευα ότι θα ήμουν πραγματικά ευτυχισμένος», εξηγεί ο Νίκος. «Δεν είχα υπολογίσει, όμως, τις ευθύνες και τα εξοντωτικά ωράρια. Τώρα είμαι και πάλι πίσω στα ίδια». Δεν έχει νόημα να περιμένουμε να γίνουμε ευτυχισμένοι όταν αλλάξουμε σπίτι, όταν κάνουμε παιδί. Πρέπει να ανακαλύψουμε γιατί δεν νιώθουμε καλά τώρα, τι μας λείπει. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να το αλλάξουμε και να νιώσουμε καλύτερα.

Οι αισιόδοξοι ζουν περισσότερο, σύμφωνα με μελετητές από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. Από τις 100.000 γυναίκες άνω των 50 ετών που συμμετείχαν στην έρευνα, όσες αντιμετώπιζαν αισιόδοξα τη ζωή -ανεξαρτήτως οικονομικής ή κοινωνικής κατάστασης και μορφωτικού επιπέδου- είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο από τις απαισιόδοξες.

2η ενότητα: Comfort food, το φαγητό που διώχνει τη θλίψη 2

Τρώγοντας δεν έρχεται μόνο η όρεξη, αλλά συχνά και η ευτυχία. Διαφορετικό για τον καθένα μας, το comfort food (ή «παρηγορητικό φαγητό», όπως το λέμε στα ελληνικά) αποτελείται συνήθως από απλά υλικά που μας γυρνάνε πίσω στη θαλπωρή των παιδικών μας χρόνων, φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα και στόχο έχει να διώξει το άγχος της μέρας και να μας προσφέρει στιγμές χαλάρωσης και ευτυχίας. Ορισμένοι από εμάς βρίσκουν παρηγοριά σε ένα κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο που θυμίζει μαμά, άλλοι ξεπερνούν το χωρισμό με σοκολάτα και άλλοι επιμένουν σε ένα σουβλάκι απ’ όλα!

Συναισθηματικό φαγητό
Οι τροφές που επιλέγουμε για να νιώσουμε καλύτερα, δυστυχώς είναι συνήθως πλούσιες σε λίπος και ζάχαρη. Γιατί συμβαίνει αυτό; Το λίπος και η ζάχαρη έχουν μια ιδιαίτερη γεύση και υφή, που διεγείρουν την αίσθηση της ηδονής και της ευχαρίστησης. Όταν συνδυάσουμε, λοιπόν, τη γευστική αυτή απόλαυση με ένα -συνήθως ευχάριστο- συναίσθημα, τότε αυξάνουμε τις πιθανότητες να επιλέγουμε αυτοματοποιημένα τα ίδια τρόφιμα κάθε φορά που έχουμε την ανάγκη να νιώσουμε ευχάριστα. Εκπαιδεύουμε, δηλαδή, τον εγκέφαλό μας να αναζητά «συναισθηματικό» φαγητό. Δεν τρώμε για να καλύψουμε την πείνα μας, αλλά για να λάβουμε ευχαρίστηση. Όταν, όμως, αυτό συνεπάγεται κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού και γίνεται συστηματικά, αποτελεί
αιτία αύξησης βάρους.

Το µενού της ευτυχίας
Πρωινό 1 ποτήρι γάλα χαμηλό σε λιπαρά (ή γιαούρτι) και 2 φρυγανισμένες φέτες ψωμί ολικής άλεσης με μέλι
Σνακ 1 μπανάνα και μερικά καρύδια
Μεσημεριανό Τουρλού με λαχανικά, όπως ντομάτα, μελιτζάνα, πιπεριές. Συνδυάστε το με ψωμί ολικής άλεσης και τυρί χαμηλό σε λιπαρά.
Απογευματινό Φρουτοσαλάτα με φρούτα εποχής και κομματάκια σοκολάτας (30-40 γρ.)
Βραδινό Φιλέτο σολομού ψητό και σαλάτα με πολύχρωμα λαχανικά εποχής, μαζί με 2-3 καρύδια και λίγο ελαιόλαδο

Μαγειρεύοντας µε το Φρόιντ
Χαλαρώνουμε όχι μόνο απολαμβάνοντας ένα γευστικό πιάτο, αλλά και φτιάχνοντάς το! Η διαδικασία του μαγειρέματος είναι εξαιρετικά ευεργετική, αφού μας βοηθά να αδειάσουμε το μυαλό μας από τις έγνοιες και να νιώσουμε ευδιάθετοι. Τα χρώματα των τροφών, η επαφή των χεριών με τα υλικά, οι οσμές που αναδίδονται ικανοποιούν όλες μας τις αισθήσεις. Ας πειραματιστούμε, λοιπόν, με τα αγαπημένα μας υλικά, ανακατεύοντας, ενώνοντας, δοκιμάζοντας, και ας αφήσουμε το άγχος να «εξατμιστεί» μαζί με τις μυρωδιές της κουζίνας!

Ποιο comfort food μού ταιριάζει;
Οι τροφές που αποτελούν «παρηγορητικό» φαγητό είναι διαφορετικές για τον καθένα. Υπάρχουν, όμως, κάποιες κοινές αγαπημένες επιλογές.

Είσαι άνδρας ή γυναίκα;
Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες μετά από μια αγχωτική μέρα προτιμούν φαγητά που παραπέμπουν στα παιδικά τους χρόνια και συνδέονται με τη ζεστασιά και τη φροντίδα της οικογένειας (π.χ. μπριζόλα, σούπες). Αντίθετα, οι γυναίκες, όταν αισθάνονται πεσμένες ψυχολογικά, καταφεύγουν σε τρόφιμα με τη μορφή σνακ, όπως μια σοκολάτα ή ένα παγωτό.

Νιώθεις θυμό ή θλίψη;
Οι ειδικοί υποστηρίζουν, επίσης, ότι το είδος του comfort food που επιλέγουμε είναι συχνά ανάλογο με τα αισθήματά μας. Έτσι, όταν νιώθουμε θυμό, μοναξιά ή άγχος, συνήθως αναζητάμε σκληρά, αλμυρά, πικάντικα και λιπαρά τρόφιμα, όπως πατατάκια, ξηρούς καρπούς και κρέας. Στην περίπτωση που μας έχει καταβάλει η μελαγχολία, η θλίψη και η στενοχώρια, έχουμε ανάγκη από τροφές με γλυκιά γεύση, που συνδέονται με τη γεύση του μητρικού γάλακτος και τη θαλπωρή της αγκαλιάς της μητέρας.

Παρηγοριά στο πιάτο
Σύμφωνα πάντως με τους επιστήμονες, πέρα από τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός μας σχετικά με τα φαγητά που μας «ανεβάζουν», υπάρχουν και τροφές πλούσιες σε ουσίες οι οποίες αποδεδειγμένα συμβάλλουν στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και στη ρύθμιση της καλής διάθεσης.
➜ Καλή διάθεση με υδατάνθρακες Ο εγκέφαλος συνθέτει ευκολότερα σεροτονίνη όταν η διατροφή μας περιέχει υδατάνθρακες. Το ζήτημα, όμως, είναι τι είδους υδατάνθρακες επιλέγουμε. Τροφές όπως τα ζυμαρικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και οι πατάτες είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι διατηρούν ένα πιο σταθερό επίπεδο σακχάρου του αίματος και εμποδίζουν τις αυξομειώσεις των επιπέδων ενέργειας. Αντίθετα, η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε απλούς ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες (π.χ. ζάχαρη, γλυκόζη, φρουκτόζη) ανεβάζει απότομα τα επίπεδα ενέργειας, αλλά οδηγεί γρηγορότερα σε πνευματική και σωματική κούραση.
Ιδέα! Ως κυρίως γεύμα, απολαύστε ένα πιάτο ζυμαρικά με μια ελαφριά σάλτσα με μυρωδικά ή ψήστε μια πατάτα στο φούρνο, μέσα στην οποία έχετε βάλει λίγο τυρί. Για ένα γρήγορο σνακ όλο ενέργεια, φάτε ψωμί με μέλι.
➜ Διώξτε τη στενοχώρια με μαύρη σοκολάτα Μια μικρή σοκολατένια μπουκιά αρκεί για να αισθανθούμε αμέσως καλύτερα, διώχνοντας τα αρνητικά συναισθήματα. Αντί να επιλέξουμε όμως μια σοκολατίνα, που θα μας επιβαρύνει με περιττές θερμίδες και θα μας γεμίσει ενοχές, μπορούμε να φάμε λίγη μαύρη σοκολάτα. Πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, έχει την ιδιότητα να αυξάνει τα επίπεδα της τρυπτοφάνης, που μεταβολίζεται σε σεροτονίνη, ενώ περιέχει και σημαντικές ποσότητες σεληνίου και μαγνησίου, που ενισχύουν την καλή διάθεση.
Ιδέα! Προσθέστε κομματάκια μαύρης σοκολάτας στη φρουτοσαλάτα ή στον καφέ σας! Επίσης, μπορείτε να συνδυάσετε τη σοκολάτα με τις ευεργετικές ιδιότητες της μπανάνας (προσφέρει ευεξία). Αφού ξεφλουδίσετε την μπανάνα, ανοίξτε τη στη μέση, ρίξτε τρίμματα σοκολάτας και βάλτε τη για λίγα λεπτά στο φούρνο.
➜ Χαλαρώστε με γάλα Το γάλα, εκτός από υδατάνθρακες, περιέχει και καζεΐνη, μια πρωτεΐνη που φαίνεται ότι έχει χαλαρωτικές ιδιότητες.
Ιδέα! Ρίξτε στο γάλα σας ένα κουταλάκι μέλι ή απολαύστε το με λίγα δημητριακά.
➜ «Ανεβείτε» με καρύδια και σολομό Τα ω-3 λιπαρά οξέα, που περιέχουν οι ξηροί καρποί (π.χ. τα καρύδια, τα αμύγδαλα) και τα λιπαρά ψάρια (π.χ. ο σολομός), πέρα από τη συμβολή τους στην καλή καρδιαγγειακή και εγκεφαλική λειτουργία, είναι απαραίτητα για την παραγωγή ενέργειας και το σχηματισμό νευροδιαβιβαστών, που σχετίζονται με την ευεξία και την καλή διάθεση.
Ιδέα! Μια χούφτα ξηροί καρποί είναι ιδανικό αγχολυτικό σνακ. Για ένα ελαφρύ βραδινό που θα φτιάξει την ψυχολογική σας διάθεση, ψήστε ένα φιλέτο σολομού στο γκριλ και πριν σερβίρετε περιχύστε το με χυμό λεμονιού.

3η ενότητα: Ευτυχισμένοι με γιόγκα 2

Όλοι γνωρίζουμε ότι η άσκηση ανεβάζει τη διάθεσή μας. Μία ώρα έντονης προπόνησης στο γυμναστήριο ή το τρέξιμο στο κοντινότερο πάρκο αρκούν για να μας κάνουν να αισθανθούμε καλύτερα. Οι ειδικοί, ωστόσο, συνδέουν την καλή διάθεση σε βάθος χρόνου με τη συστηματική ενασχόληση με τη γιόγκα. Οι στάσεις της γιόγκα ενεργοποιούν συγκεκριμένα μέρη του εγκεφάλου και έτσι οι ορμόνες και οι νευροδιαβιβαστές, που συνδέονται με την ευφορία, αναλαμβάνουν δράση.

Φωνάξτε δυνατά
Συχνά, στη γιόγκα χρησιμοποιούνται ήχοι (τα λεγόμενα «μάντρας»), οι οποίοι προφέρονται δυνατά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων στάσεων, για να αυξήσουν τα οφέλη της άσκησης. Τα μάντρας στόχο έχουν να αποκλείσουν κάθε άλλη σκέψη από το μυαλό και να επιταχύνουν τη συγκέντρωση. Ουσιαστικά, προκαλούν δονήσεις σε όλο το σώμα και βοηθούν τους πνεύμονες να ανοίξουν, διευκολύνοντας την αναπνοή, η οποία με τη σειρά της βοηθάει στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και στη βελτίωση της διάθεσης. Πώς γίνεται αυτό; Φανταστείτε ότι φωνάζετε δυνατά πάνω από ένα ποτήρι νερό. Το νερό δονείται. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο σώμα μας, το οποίο αποτελείται πάνω από 60% από νερό. Υπάρχουν 7 διαφορετικά μάντρας, που αντιστοιχούν στα 7 τσάκρας μας (βασικά ενεργειακά κέντρα του σώματος, καθένα από τα οποία είναι υπεύθυνο για μία ομάδα ζωτικών οργάνων). Το σώμα, δηλαδή, είναι σαν ένα μουσικό όργανο, όπου κάθε ήχος δονεί ένα συγκεκριμένο του σημείο.

Κίνηση 1: «Ο πολεμιστής»
1. Σταθείτε όρθιοι με τα πόδια παράλληλα στο άνοιγμα της λεκάνης. Τεντώστε τη σπονδυλική σας στήλη, προσπαθώντας ταυτόχρονα να μακρύνετε τα πλαϊνά του κορμού σας φέρνοντας τους ώμους σας προς τα πάνω και στη συνέχεια τραβώντας τους οριζόντια πίσω. Βεβαιωθείτε ότι τα μάτια σας κοιτάνε ευθεία μπροστά και οι μύες του προσώπου σας είναι χαλαροί.
2. Εισπνεύστε βαθιά για 30΄΄ και στη συνέχεια πάρτε τη θέση του «Πολεμιστή»: Λυγίστε το δεξί σας γόνατο, κρατώντας το στο ύψος πάνω από τη φτέρνα, ενώ φέρνετε το αριστερό πόδι τεντωμένο μακριά πίσω, πατώντας το πέλμα κάθετα στο πάτωμα και κρατώντας τη φτέρνα στον αέρα. Μέχρι να πάρετε τη θέση του «Πολεμιστή», επαναλαμβάνετε δυνατά το παραπάνω μάντρα.
3. Σηκώστε τα χέρια σας τεντωμένα πλάι στα αυτιά, με τις παλάμες να «κοιτάνε» η μια την άλλη, μακραίνοντας τα πλαϊνά του κορμού και κρατώντας τους ώμους επάνω και οριζόντια πίσω. «Ανοίξτε» το στήθος προς τον ουρανό. Με την επόμενη εκπνοή, πιέστε το αριστερό πόδι πίσω και φέρτε το μπροστά, παράλληλα με το δεξί. Επαναλάβετε με το δεξί πόδι πίσω.

Μάντρα: «ΡΑΜ»
Επαναλάβετε το μάντρα (προφέροντας ένα παρατεταμένο «Μ» στο τέλος) 3 φορές από κάθε πλευρά, ώστε να ενεργοποιήσετε το διάφραγμα, από το οποίο χάνεται συνήθως ενέργεια όταν νιώθει κανείς θλίψη ή έλλειψη προσωπικής δύναμης.

Κίνηση 2: «Η καμήλα»
1. Γονατίστε. Τοποθετήστε τις παλάμες σας στη μέση σας, με τα δάχτυλα να δείχνουν προς τα κάτω.
2. Ανασηκώστε το στήθος, μακραίνοντας τα πλαϊνά του κορμού και τραβώντας τους ώμους πάνω και οριζόντια πίσω. Με προσεκτικές κινήσεις, κάντε κάμψη προς τα πίσω, μακραίνοντας τον αυχένα και τραβώντας τον ουρανίσκο και το πίσω μέρος του κεφαλιού προς το πάτωμα. Με αυτό τον τρόπο, διατηρείται η φυσική θέση του αυχένα σας.
3. Μείνετε σε αυτή τη θέση και, αν είναι δυνατόν, πιάστε με το δεξί σας χέρι τη δεξιά φτέρνα και με το αριστερό την αριστερή φτέρνα. Αν νιώθετε άνετα, ανοίξτε περισσότερο το στήθος σας προς τον ουρανό.

Μάντρα: «ΓΙΑΜ ΧΑΜ»
Μόλις πάρετε τη θέση της καμήλας, πείτε δυνατά «Γιαμμμ…», ώστε να ανοίξει η καρδιά σας και επαναλάβετε 3 φορές. Στη συνέχεια, πείτε «Χαμμμ…», ώστε να ενεργοποιήσετε το λαιμό, και επαναλάβετε άλλες 3 φορές. Τώρα πείτε «Γιαμχάμμμ…» 3 φορές, ενεργοποιώντας το θυρεοειδή και επομένως τη δημιουργικότητα και την καλή σας διάθεση.

Κίνηση 3: Καθιστή στροφή
1. Από τη θέση της καμήλας, ανασηκώστε τον κορμό σας και καθίστε πάνω στις φτέρνες σας, μακραίνοντας και πάλι τα πλαϊνά του κορμού και κρατώντας ευθεία τη σπονδυλική στήλη.
2. Εισπνεύστε και τεντώστε τα χέρια πάνω από το κεφάλι. Πλέξτε τα δάχτυλα των χεριών μεταξύ τους και εισπνεύστε για 6-8΄΄.
3. Καθώς εκπνέετε, ρίχνετε τα χέρια κάτω, με το αριστερό χέρι να πιάνει το δεξί γοφό και το δεξί χέρι πίσω από την πλάτη προς τον αριστερό γοφό, μέχρι τα ακροδάχτυλα να ακουμπήσουν στο πάτωμα. Λυγίζετε τους αγκώνες, μακραίνοντας εξίσου τα πλαϊνά του κορμού προς τα πάνω.
4. Εκπνεύστε και κοιτάξτε πάνω από το δεξί ώμο, τραβώντας το κεφάλι προς τα πίσω, ενώ προφέρετε το μάντρα. Πάρτε 3 αναπνοές και αργά επιστρέψτε στο κέντρο με την τελευταία εκπνοή σας. Επαναλάβετε από την άλλη πλευρά, ξεκινώντας από την αρχή.

Μάντρα: «ΒΑΜ»
Καθώς στρίβετε, εκπνεύστε λέγοντας «Βαμμμ…». Ο ήχος αυτός δονεί την πυελική περιοχή, συνδυάζοντας ηρεμία και εσωτερική πληρότητα.

Κίνηση 4: Yoga Mudra (ή «Η σφραγίδα της Γιόγκα»)
1. Γονατίστε και καθίστε πάνω στις φτέρνες, σηκώνοντας τα χέρια μπροστά, στο ύψος των ώμων. Στη συνέχεια, φέρτε τα πίσω από την πλάτη, πλέκοντας τα δάχτυλα, λυγίζοντας τους αγκώνες και τεντώνοντας τον κορμό, και ακουμπήστε τα χαμηλά στη μέση.
2. Εισπνεύστε και εκπνεύστε προβάλλοντας την καρδιά σας προς τη γη και ακουμπώντας το μέτωπο στο πάτωμα. Στη συνέχεια, σηκώστε τους γοφούς σας και κυλήστε αργά μέχρι την κορυφή του κεφαλιού σας, τεντώνοντας τους αγκώνες, με τα δάχτυλα πάντα πλεγμένα μεταξύ τους, διατηρώντας μακρύ τον κορμό. Αφού ολοκληρώσετε τα μάντρας, με αργές κινήσεις καθίστε και πάλι στις φτέρνες σας.

Μάντρα: «ΟΜ»
Καθώς κυλάτε μπρος πίσω, επαναλάβετε το μάντρα «Ομμμ…». Ο ήχος αυτός ηρεμεί έναν ανήσυχο νου και μας ευθυγραμμίζει με την εσωτερική μας φύση.

Πηγές:Cyrulnik Boris, «Η αυτοβιογραφία ενός σκιάχτρου», εκδόσεις Κέλευθος, 2010 Jollien Alexandre, «Η δόμηση του εαυτού, Μετά τη μάχη, Εγχειρίδιο φιλοσοφίας», εκδόσεις Κέλευθος, 2009
Κύρτσης Αλέξανδρος, «Κατακτήστε την ευτυχία», εκδόσεις Καστανιώτη, 2011

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΛΟΥΙΖΑ ΒΟΓΙΑΤΖΗ, συμβουλευτική ψυχολόγο, την κ. ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΟΚΚΙΝΟΥ, διαιτολόγο-διατροφολόγο, και την κ. ΜΑΡΑΓΙΑ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ, δασκάλα γιόγκα.