Πολλοί αναρωτιούνται αν πρέπει να κάνουν γενετικά τεστ για να διαπιστώσουν αν έχουν προδιάθεση σε κάποια μορφή κακοήθειας (π.χ. του μαστού), αλλά νεότερη έρευνα δείχνει ότι οι περισσότεροι καρκίνοι στο μαστό έχουν μια απολύτως προσωπική ταυτότητα γονιδίων.

Οι ειδικοί, συγκεκριμένα, μελέτησαν τα γονίδια που εμπλέκονται σε 50 γυναίκες ασθενείς με καρκίνο του μαστού και βρήκαν 1.700 μεταλλάξεις! Οι περισσότερες από αυτές, μάλιστα, δεν επαναλαμβάνονταν στις άλλες ασθενείς.

Το εύρημα εξηγεί και το λόγο για τον οποίο είναι δύσκολο να προβλεφθεί η πορεία της ασθένειας και η ανταπόκριση της κάθε ασθενούς στη θεραπεία – κάθε καρκίνος, δηλαδή, είναι ουσιαστικά διαφορετικός από των άλλων ατόμων. Στις 50 αυτές γυναίκες, συγκεκριμένα, μόνο το 10% των καρκινικών μεταλλάξεων ήταν κοινό. Το 90% ήταν απολύτως διαφορετικό σε καθεμία.

Εντούτοις, οι ερευνητές θα μελετήσουν και άλλο αυτό το 10%, αφού τα γονίδια που επαναλαμβάνονται στο 10% των ασθενών σημαίνει ότι αφορούν χιλιάδες γυναίκες με καρκίνο στο μαστό. Ενδιαφέρονται πολύ για τα γονίδια που συνδέονται με την καρκινογένεση στο μαστό, επειδή όταν οι ειδικοί γνωρίζουν ποια γονίδια ενέχονται στην καρκινογένεση κάθε ασθενούς, μπορούν να χορηγήσουν εγκαίρως και την κατάλληλη (και πιο αποτελεσματική για την κάθε περίπτωση) θεραπεία.