Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ δείχνει ότι ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να πετύχει η δίαιτα είναι να βρίσκει κάποιος τρόπο να μειώσει το άγχος του και να κοιμάται καλύτερα.

Αν και όπως όλοι γνωρίζουμε βεβαίως ο καλύτερος τρόπος να αδυνατίσει κάποιος είναι να κάνει δίαιτα και να ασκείται, εντούτοις οι ειδικοί συνιστούν και εναλλακτικές λύσεις ως συμπληρωματικές στην όλη προσπάθεια. Μιλούν για το στρες και τον κακό ύπνο επειδή διαπίστωσαν ότι μας παχαίνουν και ως κακό ύπνο εννοούν πιο συγκεκριμένα τον λίγο, τον υπερβολικό, αλλά και τον διακεκομμένο.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Charles Elder, σχολίασε προς διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι η ομάδα του διαπίστωσε πως από όσους εθελοντές συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα με ήπια δίαιτα, αδυνάτισαν περισσότερο όσοι κοιμούνταν 6 έως 8 ώρες το 24ωρο και δεν είχαν πολύ άγχος στην καθημερινότητά τους. «Ένας λόγος είναι ότι όταν δεν κοιμόμαστε καλά και είμαστε αγχώδεις, δύσκολα υιοθετούμε διατροφικές αλλαγές ή γενικά οποιαδήποτε αλλαγή στην καθημερινότητά μας», είπε ο ίδιος. Και προσέθεσε, όμως, ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλα αίτια (βιολογικά και όχι ψυχολογικά) που συνδέουν τον καλό ύπνο και την ήρεμη ζωή με την απώλεια βάρους.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην ειδική επιθεώρηση «International Journal of Obesity» και, όπως αναφέρει, μελετήθηκαν 472 παχείς ενήλικοι. Όλοι τους συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα διάρκειας 7 μηνών, κατά το οποίο είχαν ψυχολογική στήριξη και έκαναν δίαιτα όχι ιδιαίτερα στερητική – τους μείωσαν τις προσλαμβανόμενες θερμίδες κατά 500 την ημέρα. Τους ζήτησαν, επίσης, να τρώνε πολλά φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης. Τέλος, τους ζήτησαν να αθλούνται τουλάχιστον 3 ώρες την εβδομάδα.

Οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από τους εθελοντές και για διάφορες συνήθειές τους ή προβλήματα που αντιμετώπιζαν. Σημείωσαν τα επίπεδα του στρες που είχαν, την τυχόν κατάθλιψη που ένιωθαν, την αϋπνία που ίσως βίωναν και γενικά οτιδήποτε σχετικό με την ποιότητα του ύπνου τους, καθώς και το πόσες ώρες έβλεπαν καθημερινά τηλεόραση.

Οι εθελοντές έχασαν σε αυτό το διάστημα κατά μέσο όρο γύρω στα 6,5 κιλά, όμως όσοι δεν είχαν καλό ύπνο ή διακατέχονταν από στρες έχασαν μόλις 4 κιλά κατά μέσο όρο. Επίσης, όσοι ήταν ήρεμοι και κοιμούνταν καλά έχασαν γύρω στα 8 κιλά ο καθένας.

Άλλη έρευνα, εξάλλου, από το Πανεπιστήμιο Columbia είχε δείξει πρόσφατα ότι όσοι δεν κοιμούνται καλά καταναλώνουν περισσότερη τροφή και ποτά και κατά μέσο όρο προσλαμβάνουν 300 θερμίδες περισσότερες την ημέρα.