Έρευνα ευρωπαίων ειδικών δείχνει ότι όσοι δουλεύουν 11 ώρες την ημέρα έχουν 67% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιοπάθεια. Η έρευνα δημοσιεύεται στην ειδική επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine», όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι το ανωτέρω συμπέρασμα βγήκε ύστερα από δεκαετή μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 10.000 υγιείς βρετανοί δημόσιοι υπάλληλοι.

Οι ειδικοί κατέγραψαν τα επίπεδα χοληστερίνης των δημοσίων υπαλλήλων, την πίεσή τους, το κατά πόσον κάπνιζαν ή είχαν διαβήτη και πόσες ώρες εργάζονταν. Τέλος, κατέγραψαν τον αριθμό των εμφραγμάτων που έπαθαν κάποιοι από αυτούς μέσα στη δεκαετία.

Ο επικεφαλής των ερευνητών είπε σχετικά ότι διαπιστώθηκε αδιαμφισβήτητα ότι η πολύωρη απασχόληση αύξανε όλους τους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα –όσοι δηλαδή έκαναν πολλές υπερωρίες ή είχαν δεύτερη δουλειά στο σπίτι, είχαν στατιστικά υψηλότερη πίεση και χοληστερίνη, αλλά και εμφάνιζαν σε μεγαλύτερο ποσοστό διαβήτη. Επίσης, παρουσίαζαν περισσότερα εμφράγματα.

Η γνώμη των ειδικών είναι πως αν κάποιος πρέπει να δουλεύει πολλές ώρες, καλό είναι να κάνει προληπτικές εξετάσεις συχνότερα από τους άλλους και να περιορίζει όσο μπορεί τους άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως το κάπνισμα ή το πάχος.