Το 1 στα 10 κρούσματα καρκίνου στους άνδρες και το 1 στα 33 στις γυναίκες οφείλονται στην αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ευρωπαϊκής έρευνας σε 363.988 ανθρώπους που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «British Medical Journal».

Η έρευνα βασίστηκε στα δεδομένα της κατανάλωσης αλκοόλ σε 8 χώρες: Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ελλάδα, Γερμανία, Δανία και Μεγάλη Βρετανία.

Διαπιστώθηκε ότι για πάνω από το 18% των καρκίνων που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ στους άνδρες και περίπου το 4% εκείνων που αφορούν τις γυναίκες ενοχοποιείται η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου του στόματος, του οισοφάγου, του ήπατος, του εντέρου και του μαστού.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, οι άνδρες που καταναλώνουν περισσότερα από 2 ποτά την ημέρα και οι γυναίκες που υπερβαίνουν το 1 ποτηράκι διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης κακοήθειας.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 40-98% των κρουσμάτων καρκίνου παρουσιάστηκαν σε εκείνους που έπιναν περισσότερο από το επιτρεπόμενο όριο.

«Ακόμη περισσότερα κρούσματα θα μπορούσαν να προληφθούν εάν οι άνθρωποι μείωναν την κατανάλωση αλκοόλ κάτω από το επιτρεπόμενο όριο ή σταματούσαν τελείως την κατανάλωσή του», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Madlen Schutze, από το Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής.