Η οικολογική μας συνείδηση πρέπει να επεκταθεί και στο πιάτο μας αν θέλουμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις που προκαλεί η μόλυνση από το άζωτο στο περιβάλλον και την υγεία μας.

Σύμφωνα με την πρώτη ευρωπαϊκή έρευνα για την εκτίμηση των επιπτώσεων του αζώτου (European Nitrogen Assessment, ENA), η ρύπανση από τα οξείδια του αζώτου στοιχίζει στον καθένα από εμάς 150-740 ευρώ το χρόνο. Η έρευνα διεξήχθη από 200 ειδικούς σε 21 χώρες και εκτιμά ότι η ζημιά από το άζωτο ανέρχεται σε 70-320 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για την Ευρώπη.

Το 60% του κόστους αφορά τα οξείδια του αζώτου που παράγονται από τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας και τις μεταφορές. Το υπόλοιπο 40% οφείλεται κατά κύριο λόγο στη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων στον αγροτικό τομέα.

Μία από τις λύσεις, λοιπόν, που προτείνει ο επικεφαλής της έρευνας, Mark Sutton, από το Κέντρο Οικολογίας και Υδρολογίας του Εδιμβούργου, είναι να γίνουμε «ημι-κρεατοφάγοι» μειώνοντας στο μισό το κρέας που καταναλώνουμε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, αυτή η κίνηση θα μπορούσε να έχει μεγάλο αποτέλεσμα, δεδομένου ότι το 85% των αζωτούχων λιπασμάτων στην Ευρώπη χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζωοτροφών.